Šišljagićeva lutrija: Novinarima dao da izvuku imena osoba koje će dobiti posao u Hitnoj, HZZ poništio natječaj

Šišljagićeva lutrija: Novinarima dao da izvuku imena osoba koje će dobiti posao u Hitnoj, HZZ poništio natječaj

Foto: Vlado Kos/Cropix

PREDSJEDNIK HDSSB-a i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić na izvanrednoj je konferenciji za novinare priredio pravi performans. Konferenciju je organizirao u prostorijama Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije bez jasno naznačene teme, a potom ju je pretvorio u pravu lutriju, u koju je upleo i novinare, bez da ih je prethodno upoznao o čemu je riječ i pitao žele li u tome sudjelovati.

Šišljagić je prvo, pokazujući na plave kuverte koje je držala ravnateljica Zavoda Silvana Sabo, najavio kako ima "jedno ugodno iznenađenje u ovim kuvertama", a potom je zamolio dvoje novinara da izvuku po jednu kuvertu od njih 35.

Zatim je krenuo u objašnjavanje cijele situacije. "Zadnjih nekoliko dana i tjedana svjedoci smo histerije vezane uz pojam nepotizam", počeo je Šišljagić te optužio medije i pojedine novinare za širenje laži o tome da županija zapošljava preko veza i po stranačkoj liniji.

Potom je objasnio kako je Zavod raspisao natječaj za prijem dvoje mladih ekonomista po modelu rada uz potporu države od 1.600 kuna. 35 kandidata je ispunilo uvjete natječaja, a njihova imena su se nalazila u kuvertama koje su podijeljene novinarima. Novinari su tako, izvukavši dvije kuverte, ujedno i "odabrali" nove zaposlenike Zavoda.

"U ovim kuvertama su imena tih 35 ljudi koji svi imaju istovjetne uvjete i svatko od njih očekuje zaposlenje. Zato sam vas zamolio i vi ste izvukli dvoje mladih ekonomista koji će početi raditi temeljem ovog natječaja, ako Zavod za zapošljavanje, kada izvrši kontrolu, s njima zaključi ugovor. Siguran sam da će se i nakon ovoga javljati razni demagozi i stranke te naći razne zamjerke ovom odabiru. Želio sam i na ovom primjeru pokazati kako je jako teško zadovoljiti sve. Sada će dvije osobe će imati sreću odraditi pripravnički staž. U OBŽ nema zapošljavanja preko stranačkih veza i poznanstava, niti nepotizma", objasnio je Šišljagić.

HZZ poništio natječaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZ je poništio natječaj za osposobljavanje dvije osobe u osječkoj Hitnoj pomoći. U obrazloženju odluke naveli su da je postupak osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića neprimjeren.

Reakcija je uslijedila nakon što su Zavod za hitnu medicinsku pomoć i župan Šišljagić odabrali iznimno neuobičajen način odabira dviju osoba za stručno osposobljavanje uz potporu od 1600 kuna. Od 43 zahtjeva pristigla na natječaj, 35 ih je bilo valjano. Dva su odabrali-novinari, koje je Šišljagić zamolio za pomoć.

HZZ je svoju odluku o poništavanju obrazložio priopćenjem:

"Prilikom predaje natječaja, poslodavac je u HZZ-u upoznat sa svim uvjetima i načinom provođenja mjere aktivne politike zapošljavanja. Odgovornost za proceduru i poštivanje zakonskih normi pri odabiru kandidata snosi poslodavac, u ovom slučaju ravnateljica Zavoda za hitnu medicinskoj pomoći Osječko-baranjske županije u Osijeku. Ukoliko postoji više kandidata koji zadovoljavaju uvjet potrebno je provesti testiranje i razgovore, u skladu s traženim uvjetima poslova radnog mjesta koje će osobe obavljati. HZZ nudi mogućnost profesionalne selekcije kandidata za sve poslodavce koji to žele, s čime je konkretni poslodavac upoznat jer već dugi niz godina koristi usluge posredovanja. Usluge profesionalne selekcije HZZ-a su, naglašavamo, besplatne. Budući da u navedenom slučaju nisu poštivane uobičajene procedure kod odabira kandidata te svim sudionicima natječaja nije omogućen pristup pod istim uvjetima, HZZ će poništiti natječaj i neće pružiti financijsku podršku za provođenje stručnog osposobljavanja", stoji u priopćenju HZZ-a.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara