Sjajna vijest za vozače: Najniža cijena benzina u 5 godina

Sjajna vijest za vozače: Najniža cijena benzina u 5 godina

Foto: Index

ZBOG snažnog pada cijena nafte i naftnih derivata u svijetu, u Hrvatskoj su u utorak znatno niže cijene goriva. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 od utorka je jeftinija za čak 26 lipa i sada se prodaje u rasponu od 8,49 do 8,53 kuna, ovisno o kompaniji. To je i najveći pad cijene u posljednja tri i pol mjeseca. Ujedno, to je najniža cijena litre eurosupera 95 od rujna 2010. godine.

Cijena litre eurodizela u utorak je također snažno pala. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre ove vrste goriva u utorak je niža 27 lipa i sada se prodaje u rasponu od 7,27 do 7,30 kuna. U posljednja tri tjedna litra eurodizela jeftinija je ukupno 36 lipa. Ovo je ujedno i najveći pad cijene eurodizela u posljednjih mjesec dana.

Također, litra ove vrste goriva najjeftinija je od početka veljače 2010. godine.

I autoplin jeftiniji

Vozači koji koriste autoplin imaju itekakvog razloga za zadovoljstvo. Naime, prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre ove vrste goriva utorak je pala čak 28 lipa i sada se na većini postaja prodaje po cijeni od 3,58 kuna. To je ujedno i najveći pad cijene autoplina od kraja ožujka prošle godine. Neki distributeri spustili su cijenu još i više, kao što je Plinski centar Zagreb (PCZ) koji litru autoplina prodaje za samo 3,35 kuna.

Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je pada cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu od 8,9 i 11,1 posto u odnosu na tjedan prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niže cijene goriva u BiH

Također, tečaj dolara pao je oko 0,2 posto, što je dodatno poguralo pad cijena goriva.

U posljednjih nekoliko dana razni hrvatski mediji izvještavaju kako su cijene goriva u susjednoj Bosni i Hercegovini puno niže u Hrvatskoj, zbog čega naši građani koji žive blizu granice odlaze u BiH točiti gorivo. Niže cijene goriva u toj državi posljedica su puno nižeg PDV-a i trošarina na goriva.

Kada bi Hrvatska imala PDV i trošarine na gorivo kao i BiH, cijena benzina kod nas bi bila oko 5,30 kuna, a eurodizela oko 4,60 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara