Sjećate se ideje da djeca iz Vukovara negdje putuju? Sve je završilo svađom

Sjećate se ideje da djeca iz Vukovara negdje putuju? Sve je završilo svađom
Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

KRAJEM rujna Fejsom, a onda i medijima, proširio se status vukovarske profesorice hrvatskog jezika Lilijane Radobuljac. Ona je tada na svom profilu objavila otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću, ministru branitelja Tomi Medvedu, ministrici obrazovanja Blaženki Divjak i saborskim zastupnicima.

Naime, Radobuljac je uočila da hrvatska država organizira posjete Vukovaru učenicima iz cijele Hrvatske. No ono što je nedopustivo je da su pritom potpuno zanemarena djeca iz Vukovara. Njima nitko ne organizira putovanja po Hrvatskoj.

Splitska profesorica ponudila organizirati smještaj pa prijavljena

Na njenu objavu među prvima je tada reagirala splitska nastavnica Suzana Kačić Bartulović. Ponudila je sama organizirati smještaj vukovarskih učenika, a župan Blaženko Boban obećao je osigurati prijevoz na teret Splitsko-dalmatinske županije.

No, niti dva mjeseca kasnije, ova ideja završila je mini skandalom.

Naime, kako piše portal Dalmacija Danas, profesorica Kačić Bartulović prijavljena je Etičkom povjerenstvu. Prijavila ju je, pišu, ravnateljica splitske Ekonomsko-birotehničke škole Neda Bartulin “zbog istupa u medijima”.

Ravnateljica kaže da je za sve saznala iz medija

Ravnateljica Bartulin za Dalmacija Danas odbacila je svaku mogućnost da prijava Kačić Bartulović ima ikakve veze s organiziranjem putovanja mladih Vukovaraca u Split.

"Svi smo u školi i srcem i dušom spremni pomoći svoj djeci, a osobito djeci Vukovara. Ideja ugošćivanja učenika iz Vukovara je hvalevrijedna, ali zahtijeva pomnu organizaciju u kojoj ponajprije treba uvrstiti naše glavne dionike, a to su učenici i njihovi roditelji", kaže ravnateljica Bartulin.

Njoj je problematično što je za inicijativu saznala iz medija, a ne preko nastavnice svoje škole.

"O samoj ideji i inicijativi nastavnice te o uključivanju naše škole u projekt saznala sam, nažalost, tek iz medija. Škola je nastavnici i pisanim putem odgovorila da podupire ideju i da će pripomoći u organizaciji", kaže Bartulin.

Ističe da je ideju i želju za uključivanjem drugih škola Splita proslijedila predsjedniku Udruge ravnatelja grada Splita.

"To je u tijeku. O svim daljnjim radnjama ćemo vas obavijestiti", kaže ravnateljica

"Želim vjerovati da nam je svima krajnji cilj isti: zadovoljstvo učenika i grada Splita i Vukovara", zaključuje.

Profesorica Kačić Bartulović: Ravnateljica ne govori istinu

Nastavnica Suzana Kačić Bartulović tvrdi suprotno i poručuje da ravnateljica Bartulin ne govori istinu.

"Zbog ogromnog interesa javnosti, a ponajviše mojih učenika koji su željni upoznati svoje vukovarske vršnjake, moram potvrditi da ravnateljica Bartulin, na žalost, ne govori istinu jer sam je osobno, 1. listopada, pisanim putem obavijestila o istom i u potankosti predložila organizacijski program. Zašto se sad ne sjeća svoje pritužbe Etičkom povjerenstvu koja mi je uručena 18. 10. 2018., čime je bila motivirana, i zašto mi nije dopustila da o svojoj inicijativi upoznam Školski odbor i Nastavničko vijeće, pitanja su na koja samo ona može odgovoriti", kaže Kačić Bartulović.

"Da joj je zaista stalo do vukovarske i splitske djece, svesrdno bi se uključila u organizaciju kao većina kolega i ravnatelja splitskih škola te Klesarske škole iz Pučišća s kojima sam kontaktirala i kojima ovim putem još jednom zahvaljujem jer je program dolaska učenika detaljno razrađen. Najvažnije u ovom trenutku jest da imamo podršku župana Bobana i da preko Ureda za prosvjetu organiziramo dolazak vukovarskih učenika kojima, sigurna sam, svi želimo dobrodošlicu", zaključuje Kačić Bartulović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara