Sjećate se majke kojoj su rekli da ima išijas, a ima tumor? Treba joj pomoć

Sjećate se majke kojoj su rekli da ima išijas, a ima tumor? Treba joj pomoć
Foto: Privatan album

NEKOLIKO puta smo pisali o Zagrepčanki Ani Mari Ljutić, 39-godišnjoj majci dvojice dječaka (4 i 2), koja ima tumor s metastazama po cijelom tijelu i bori se za život. Ana Mari se i dalje liječi, a obitelji je potrebna pomoć jer otac i dalje radi na pola radnog vremena. Skrbi za dvoje djece i suprugu koja uz sve ima i česte epileptične napadaje. Liječnici su joj otkrili bolest, tek pred kraj trudnoće. Prvo su joj rekli da ima išijas, da bi se kasnije ispostavilo da je to karcinom.

"Ana Mari je i dalje u procesu liječenja tumora, naručena je bila za MR tek 2020. pa smo morali zivkati na sve strane i moliti ih da ju prime jer je u 4. stadiju raka. Postavili su joj i novu dijagnozu - psihogeni napadaji. Srećom uspjeli su zaustaviti širenje tumora, no ima te napade koji joj se događaju nekontrolirano bilo da je vani, u kući, bilo kad. Neki dan smo sjedili svi skupa za stolom i samo se srušila. Strah me da se tako još dodatno ne ozlijedi pa završi u kolicima. Ja i dalje radim na pola radnog vremena, na 4 sata, jer skrbim i o ženi i djeci koja su mala", rekao nam je njen suprug Dino dodajući da mu je teško što mora moliti pomoć, ali nema druge opcije.

Jedva preživjela trudnoću

A za njenu su bolest otkrili tek pred kraj druge trudnoće kad je već bila znatno uznapredovala.

"Bila je trudna mjesec i pol kad su je počela boljeti leđa, išla je kod liječnice koja joj je propisala mirovanje u trudnoći, navodeći kako su bolovi u leđima u trudnoći normalni. Otišli smo na Rebro i tamo su joj rekli da je vjerojatno riječ o išijasu, da će joj to proći i da joj ne mogu napraviti magnet kako ne bi naštetili bebi. Otišli smo u KB Dubravu po drugo mišljenje i tamo su nam potvrdili isto. Tako je ona nastavila trpjeti teške bolove da bi u 7. mjesecu trudnoće oni postali neizdrživi, počela se rušiti pa smo otišli u Petrovu jer se brinula za bebu", ispričao nam je Dino Ljutić.

Trudnoj Zagrepčanki rekli da ima išijas, a imala je tumore po cijelom tijelu

Kaže kako su liječnici povišen kalcij u krvi pripisali stvaranju mlijeka, iako je u stvari to bila posljedica raspadanja kostiju. Onda je došao dan kad je posljednji put svoju suprugu vidio prisebnu - 16. veljače 2017. godine.

"Došli smo u Petrovu, pregledali su bebu i rekli da je dobro. Poslali su nas na Rebro jer su sumnjali u malignu bolest. Na Rebru su joj i postavili dijagnozu, rak dojke s metastazama na kralježnici, jetri i limfi te edem na mozgu, a uz sve to dobila je i epileptične napadaje. Isti dan su je i porodili, i to na Rebru. Kirurg me prije operacije upozorio da će pokušati spasiti dijete, a za suprugu je rekao da ne može garantirati i da se pripremim na najgore", ispričao nam je Dino Ljutić najteži mogući trenutak u životu.

Dijete, njegov drugi sin, rođen je s 2,7 kg te se uspješno izborio za svoj život iako je rođen kao neurološki rizično dijete s krvarenjem u mozgu prvog stupnja, da bi još potom na intenzivnoj dobio bubrežnu infekciju koja je za bebu u tom stanju životno ugrožavajuća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ana Mari je ostala u bolnici još mjesec dana. Bila je doslovno poput biljke u vegetativnom stanju, a liječnici su odmah započeli onkološko liječenje koje je još u tijeku. Kad su je otpustili iz bolnice, nije mogla ništa, imala je pelenu, nije mogla govoriti, pisati ni čitati. Ni danas još uvijek to ne može, uči govoriti, no još uvijek ne može voditi razgovor kao prije svega. Liječnici ne znaju zašto, taj edem na mozgu ne bi trebao uzrokovati ovakvo stanje, no mozak je enigma. Mogu zahvaliti onkolozima na Rebru koji su se zaista zauzeli za nju, da se pokrene liječenje jer je bila u teškom stanju", rekao nam je Dino.

Svako jutro pije 9 tableta, navečer 7

I dalje ne može ništa samostalno obavljati s dječacima koji su još mali.

"Teško je, djeca su mala, ne razumiju zašto je mami loše, ona teško ostvaruje komunikaciju. Sad su joj odobrili invalidsku mirovinu koja je mala, a ja sam išao na komisiju da dogovorim da radim pola radnog vremena kako bih se mogao brinuti o obitelji. Raditi moram jer liječenje i sve skupa puno košta. Dosta toga ide preko HZZO-a, međutim lijekove za epilepsiju moramo plaćati, tu su i ostali troškovi života, pa joj pripremam hranu i sve kako bi joj se podigao imunitet. Ona svako jutro popije 9 tableta, a navečer 7, iziritirani su joj i želudac i jetra. Ja sam kuhar pa joj pripremam što zdravije obroke kako bi lakše podnijela sve te tretmane i tablete", rekao nam je Dino.

Roditelji im pomažu, no i oni su, kaže, u godinama i sve im je teže. Nakon što mu je istekao porodiljni dopust, ostali su samo na invalidskoj mirovini supruge koja nije velika pa se Dino mora vratiti na posao. No samo na pola radnog vremena jer se nitko ne može brinuti o supruzi i sinovima cijeli dan.

"Žao mi je što se toliko zakasnilo s dijagnozom, da su joj na vrijeme postavili dijagnozu, možda do ovoga ne bi došlo. Liječnici su nam kasnije rekli da se magnet mogao napraviti već od 3. mjeseca trudnoće, a čekalo se mjesecima. Metastaze na jetri su se smanjile, s kralježnice ne baš jer su joj sve kosti prožete. Uslijed bolesti stvorio joj se i visok tlak koji je, kako su mi rekli, doveo do edema na mozgu. Liječnici kažu da bi se trebala vratiti u normalu, da je opet ona stara, prisebna, no taj dan još nije došao", rekao nam je Dino koji je sa suprugom već 14 godina, a od toga su 5 u braku i pruža joj svu moguću ljubav i pažnju, ali potrebna im je i pomoć drugih ljudi.

Svi koji žele pomoći Dini Ljutiću i njegovoj obitelji mogu to uplatom na broj žiro-računa: IBAN HR 9423400093112557332 u Privrednoj banci Zagreb na ime Dino Ljutić. SWIFT za uplate iz inozemstva je PBZGHR2X.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara