Sjećate se procesije održane usred karantene? Plenković je sad dobio nagradu za to

Sjećate se procesije održane usred karantene? Plenković je sad dobio nagradu za to
Foto: Milan Šabić/Pixsell

DOK je cijela Hrvatska bila u karanteni, tamo početkom travnja kad je epidemija koronavirusa bila u punom jeku, a Stožer gotovo sve zatvorio, na Hvaru je održana procesija Za Križen. 

Dozvolio ju je Stožer i premda je broj sudionika bio ograničen, sve je izazvalo bijes dobrog dijela javnosti jer je okupljanje hvarskih vjernika održano u vrijeme dok se drugi u Hrvatskoj nisu mogli maknuti iz općine ili grada, više od dvoje ljudi nije moglo hodati po cesti, trgovine s osnovnim namirnicama su radile od 8 do 17, a sve je drugo bilo zatvoreno.

> Stožer tvrdi da su u procesiji poštovane sve mjere. Kako se vama ovo čini?

> Sada je jasno da se Crkva ne mora pridržavati istih pravila kao svi ostali

Osim što su neki to protumačili kao očito ulizivanje HDZ-a preko Stožera, u kojem je popriličan broj članova HDZ-a, Crkvi, javnosti nije promakla ni činjenica da su i premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš upravo s Hvara. 

Priča je sada dobila nastavak. 

Plenković dobio zahvalnicu zbog "velikodušne podrške i pomoći prilikom organizacije ovogodišnje procesije"

Nešto manje od tri mjeseca nakon održavanja procesije, predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković od bratovštine koja je organizirala procesiju Za Križen dobio je - zahvalnicu.

"Predsjednik naše Bratovštine danas je uručio gospodinu Andreju Plenkoviću zahvalnicu, u ime svih nas, za njegovu velikodušnu podršku i pomoć prilikom organizacije ovogodišnje procesije Za Križen, te smo na taj način nastavili tradiciju koja traje već više od 500 godina", objavila je Bratovština Jelsa sinoć na Facebooku.

Kakvu je to pomoć i velikodušnu podršku Plenković mogao dati za održavanje procesije, najbolje da prosudite sami.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara