Sjedinjene Države ne žele UN-ove inspektore oružja u Iraku

BIJELA kuća je utorak odbacila ideju povratka UN-ovih inspektora oružja u Irak izjavivši da je posao traganja za oružjem masovnog uništavanja preuzela koalicija.

"Koalicija je preuzela odgovornost za uklanjanje iračkog oružja masovnog uništavanja i raketnog programa, što je dio cilja koji dijeli međunarodna zajednica", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer odogovarajući na pitanje očekuje li SAD povratak UN-ovih inspektora u Irak.

"Režim Saddama Husseina je nestao, i morat ćemo ponovno procijeniti okvir za razoružanje režima u skladu s novim činjenicama", dodao je on.

Glavni UN-ov inspektor oružja Hans Blix je u utorak govorio na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti o mogućnosti povratka njegovih inspektora u Irak. On je novinarima izrazio uvjerenje kako će Vijeće sigurnosti željeti da se inspektori vrate u Irak u potrazi za oružjem masovnog uništavanja kao jamac neovisnosti procesa koji neće biti vezan ni za koju vladu.

UN-ova potvrda da Irak nema oružja masovnog uništavanja mogla bi se pokazati važnom u odlučivanju Vijeća sigurnosti o ukidanju sankcija Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki predsjednik George W. Bush je prošlog tjedna zatražio da UN ukine snakcije Iraku nakon što je uklonjen režim Saddama Husseina.

Borba u Vijeću sigurnosti oko odobravanja rata u Iraku sada se prenosi na ulogu Ujedinjenih naroda u poslijeratnoj obnovi Iraka. Protivnici rata Francuska, Rusija i Njemačka sada nastoje osigurati središnju ulogu Svjetske organizacije u obnovi Iraka, dok Sjedinjene Države žele tu ulogu učiniti što skromnijom. Zagovornici važnije uloge UN-a imaju mogućnosti pritiska uvjetovanjem ukidanja sankcija, što žele Sjedinjene Države, snažnijom ulogom UN-a i povratkom inspektora u Irak.

Francuski veleposlanik pri UN-u Jean-Marc Sabliere rekao je, međutim, u utorak kako bi odmah trebalo suspendirati sankcije Iraku i postupno ukidati UN-ov program Nafta za hranu koji je sada jedini legalni način prodaje nadzire iračke nafte.

On nije vezao ukidanje sankcija za povratak UN-ovih inspektora u Irak što zagovara Rusija.

(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara