Sjednica glavnog odbora SDP-a: Hrvatska je u fazi razvoja

Sjednica glavnog odbora SDP-a: Hrvatska je u fazi razvoja
NAJVIŠI dužnosnici SDP-a i Vlade poručili su sa današnje sjednice Glavnog odbora SDP-a da će uvjeriti ljude da rad SDP-a i Vlade daje rezultate, te da će do listopada ili do novih izbora uspjeti smanjiti nezaposlenost, jer Hrvatska je u fazi razvoja.

Očekuje se da će predsjednik stranke i premijer Ivica Račan dati izjavu nakon završetka sjednice Glavnog odbora.

Na početku otvorenog dijela sjednice najviši stranački dužnosnici i članovi Vlade, Slavko Linić, Mato Crkvenac i Davorko Vidović obrazložili su članstvu Glavnog odbora zbog čega hrvatsko gospodarstvo nije moglo reagirati preko noći na ubrzane promjene koje je SDP provodio u koalicijskoj vladi.

Ocijenili su da 2000. nije bilo moguće odmah početi fazu razvoja, jer privreda je bila u kolapsu, a Hrvatska u izolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na SDP-u je bilo da financijski konsolidira gospodarstvo, osposobi trgovačka društva za ulaganja i potakne investicije. Linić je ustvrdio da je do 2000., za vrijeme bivše vlasti, "enormno novca bilo utrošeno u rasipništvo, nerad i neorganizaciju".

Opovrgnuto je da je SDP privatizaciju provodio na način da je sve rasprodao strancima, "bez osjećaja za nacionalno". Istaknuto je da su najveći "motori gospodarstva" INA, HEP, HT, Hrvatske ceste i Hrvatske željeznice 2001. stavljeni direktno pod kontrolu Vlade. Od toga je, kako je rečeno, privatizirano samo 16 posto dionica HT-a, i pripremljeno za prodaju 25 posto dionica INE. Naglašeno je da su sve banke prodane za vrijeme bivše vlasti, dok je ova vlast privatizirala jedino Dubrovačku banku i pripremila dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke.

Crkvenac je ustvrdio da su za vrijeme koalicijske Vlade porasle plaće, a da su od 25 osnovnih životnih namirnica 22 proizvoda jeftinija nego 1999.

Vidović je pak naglasio da je u izmjenama radnoga zakonodavstva zadnja nakana umanjiti bilo koje pravo zaposlenih, te da je umjesto doživotno sigurnoga radnog mjesta, cilj osigurati stabilnost zapošljavanja i socijalnu sigurnost za sve.

Na sjednici Glavnog odbora u tijeku je rasprava o stranci, koja je zatvorena za javnost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara