SJEDNICA PARLAMENTA SCG ODGOĐENA ZA PETAK

Sjednica Skupštine Srbije i Crne Gore, na kojoj će se raspravljati o promjenama u Vijeću ministara državne zajednice održat će se u petak, umjesto u utorak kako je ranije bilo najavljeno, priopćio je u ponedjeljak predsjednik parlamenta Srbije i Crne Gore Zoran Šami.

Na sjednici parlamenta očekuje se smjena dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Gorana Svilanovića i ministra obrane Borisa Tadića. Njih bi, ako ostane na snazi dogovor republika Srbije i Crne Gore da oba ministarstva i dalje pripadaju Srbiji, trebali zamijeniti lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i dužnosnik skupine G17 Plus Prvoslav Davinić.

Ustavna povelja SCG, najviši akt državne zajednice, propisuje da jedna članica ne može istodobno imati resore obrane i vanjskih poslova, no prethodne vlade država članica postigle su dogovor o odstupanju od tog pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, prošlog tjedna se crnogorska Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića i Demokratska partija socijalista premijera Mila Đukanovića nisu uspjele dogovoriti jer SDP Crne Gore traži poštivanje Ustavne povelje SCG. SDP se protivi da oba ministarstva - vanjskih poslova i obrane - pripadnu Srbiji.

Predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović najavio je za ovaj tjedan nove pregovore s čelnicima crnogorskih stranaka o predstojećoj rekonstrukciji Vijeća ministara.

(Hina) xttag yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara