Raspušten je Hrvatski sabor, Karamarko se vraća po godinu dana beneficija

Raspušten je Hrvatski sabor, Karamarko se vraća po godinu dana beneficija

Foto: Hina, Screenshot: HRT

U PODNE počinje sjednica Hrvatskog sabora na kojoj se očekuje odluka o samoraspuštanju Sabora. To je svojim potpisom zatražio ukupno 91 zastupnik u osam odvojenih prijedloga.

Podsjetimo, odluka o raspuštanju Sabora na snagu bi trebala stupiti 15. srpnja, nakon čega slijedi odluka o datumu prijevremenih izbora.

Procedura nakon raspuštanja Sabora

S obzirom da je predsjednik Sabora Reiner zaprimio dovoljan broj potpisa za raspuštanje, pravila nalažu da on tu raspravu stavi na dnevni red. Prema saborskom Poslovniku rokova za to kada se ta tema mora staviti na dnevni red nema i to je samostalna odluka Željka Reinera.

Tijek sjednice:

12:48 Tomislavu Karamarku ponovno je aktiviran saborski mandat.

12:44 Raspušta se Hrvatski sabor. Datum raspuštanja je 15. srpnja.

12:36 MOST-ov Miroslav Šimić replicirao je Špiki, rekavši da se mora misliti na sezonske radnike, ali i dovesti do kraja rješiti Zakon o financiranju političkih stranaka da bi se smanjili iznosi za političke stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srušili ste vladu u kojoj ste s nama sudjelovali, to je vaša odluka", poručio je Šimić.

12:28 Stevo Culej prigovorio je što nije održana minuta šutnje za 12 redarstvenika.

"Sram vas bilo što niste dali minutu šutnje za naših 12 redarstvenika", rekao je Culej.

12:23  Milivoju Špiki nije jasno zašto se odluka o raspuštanju ne donese 15. srpnja, ako će se on tog datuma raspustiti.

12:18 Po svemu sudeći, u sabornici se usred govora Irene Vuksanović Petrijevčanin dogovara datum raspuštanja Sabora.

12:15 Raspuštanje Sabora zatražilo je ukupno 89 zastupnika iz Hrvatskih laburista, Živog Zida, SDSS-a i Reformista, Mosta, koalicije Hrvatska raste, BM 365, BUZ-a, Hridi, zastupnici nacionalnih manjina i nezavisna Gordana Rusak.

Dnevni red je dopunjen bez primjedbe, a Dragica Zgrebec zatražila je stanku kako bi stranke usuglasile datum s kojim će odluka o raspuštanju stupiti na snagu, no predsjednik Sabora Željko Reiner zaključio je, nakon informacija iz klupa, kako oko toga očito postoji suglasje.

Većina predlagatelja je kao datum raspuštanja u prijedlozima upućenima u proceduru predložila 15. srpnja.

12:11 Dragica Zgrebec iz redova SDP-a trebala je objasniti uvrštavanje točke u dnevni red u ime predlagatelja, no tvrdi da još uvijek nije usuglašen datum raspuštanja Sabora.

12:07 Počeo je s točkom prijedloga za raspuštanje Sabora.

12:06 "Prije nego što počnemo s dnevnim redom, podsjetio bih vas da je Sabor i cijela Hrvatska današnji dan obilježava sjećanje na Stjepana Radića i lipanjske žrtve, rekao je Reiner na početku sjednice. Pozvao je na minutu šutnje za Stjepana Radića i ostale žrtve.

12:00 Zastupnici polako popunjavaju svoja mjesta u saborskim klupama. Već ih je sad više nego na većini sjednica koje su odradili tijekom najkraćeg mandata u povijesti.

Nakon što je Sabor raspušten, sve je na predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, koja raspisuje datum izbora. Prema Ustavu, izbori se nakon raspuštanja Sabora moraju održati za najmanje 30, a najviše 60 dana.

Kao najizgledniji datum za izbore spominje se 4. rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara