Sjeverna Irska neće imati posebni status nakon Brexita

Sjeverna Irska neće imati posebni status nakon Brexita

 Foto: Gulliver Getty

SJEVERNA Irska neće imati drukčiji tretman od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva nakon što ono napusti Europsku uniju, naglasio je britanski ministar za Brexit David Davis.

Davis je u parlamentu upitan hoće li vladini pokušaji da izbjegne "tvrdu" granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske dovesti do toga da će taj teritorij ostati na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji Europske unije.

"To nedvosmisleno nije nešto što britanska vlada razmatra", odgovorio je Davis.

Nema drukčijeg ponašanja


"Nećemo se prema jednom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva ponašati drukčije nego prema drugom", naglasio je ministar koji je odgovarao na hitna pitanja o pregovoru o Brexitu nakon što se premijerka Theresa May ranije u utorak srela sa svojim konzervativnim kabinetom.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) u ponedjeljak je u zadnji čas odbila nacrt sporazuma oko irske granice i dva druga ključna pitanja vezana za Brexit.

Laburistički ministar za Brexit iz sjene Keir Starmer rekao je Davisu da je taj neuspjeh "sramota" koja pokazuje da DUP kontrolira konzervativce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik DUP-a Ian Paisley optužio je irsku vladu za "nesmotreno" ponašanje jer je tražila posebni status za Sjevernu Irsku pod EU pravilima.

"Apsolutno je u pravu", nadovezao se Davis. "Najbolji scenarij za Irsku je sporazum o slobodnoj trgovini s carinskim dogovorom".

"To će daleko najviše sačuvati njihovu trgovinu i zaštititi gospodarstvo, a to je ono što želimo postići", zaključio je Davis.

Povećanje pritiska

Odbijanje nacrta u ponedjeljak povećalo je pritisak na May i od proeuropskih zastupnika i od "brexitaša" u njezinoj konzervativnoj stranci uoči idućeg tjedna, kad ističe rok EU-a za postizanje dovoljnog napretka oko tri pitanja kako bi se moglo prijeći na novu razinu, razgovore o trgovini.

Čelnica DUP-a Arlene Foster je u ponedjeljak priopćila kako njezina stranka "neće prihvatiti bilo kakav oblik regulatorne divergencije koja ekonomski ili politički odvaja Sjevernu Irsku od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva".

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da je "iznenađen i razočaran" promjenom stava Therese May jer su u rano u ponedjeljak "postigli dogovor".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara