Sjeverna Irska protiv europskog prijedloga za granicu nakon Brexita

Sjeverna Irska protiv europskog prijedloga za granicu nakon Brexita
Foto: Hina/EPA

SJEVERNOIRSKI unionisti (DUP) koji podržavaju britansku premijerku Theresu May podržat će amandman pobunjenih konzervativaca koji zagovaraju 'tvrdi' Brexit, a koji će prijedlog EU-a za rješenje pitanja granice na irskom otoku u biti učiniti ilegalnim, prenosi Telegraph.

Pregovori o Brexitu zapeli su na prijedlogu rješenja za granicu na irskom otoku, tzv. "backstopu", koji bi trebao osigurati da se neće vratiti fizička granica ako se budući trgovinski odnosi ne dogovore na vrijeme.

May je odbacila prijedlog EU-a po kojem bi Sjeverna Irska ostala u carinskoj uniji jer bi to moglo dovesti do uvođenja barijera u trgovini s ostatkom Britanije.

DUP se boji da bi prijedlog Bruxellesa odvojio Sjevernu Irsku od Velike Britanije

Istaknuti zagovornik Brexita Steve Baker pokušat će u srijedu blokirati europski prijedlog podnošenjem amandmana na zakon koji je u parlamentarnoj proceduri.

Sjeverna Irska nema pravu vladu od siječnja 2017. i Bakerov amandman spriječit će dužnosnike tehničke vlade da uvedu bilo kakve trgovinske ili regulatorne barijere između Sjeverne Irske i ostatka zemlje.

"DUP će podržati amandman koji će u srijedu iznijeti euroskeptični Torijevci koji će u biti učiniti europski prijedlog za Sjevernu Irsku ilegalnim", objavio je Steven Swinford, zamjenik političkog urednika Telegrapha, na Twitteru.

"Još jedan razlog za glavobolju za premijerku, nakon 40 torijevskih zastupnika koji će ga podržati."

DUP osigurava May tijesnu većinu u parlamentu

DUP, čijih 10 zastupnika osigurava May tijesnu radnu većinu u parlamentu, smatra da bi europski prijedlog odvojio Sjevernu Irsku od ostatka zemlje.

DUP ovo izvješće nije komentirao.

Samo sedmero konzervativnih zastupnika mora se pobuniti da bi May izgubila glasanje u parlamentu, ako svi oporbeni zastupnici budu glasali protiv vlade, pa ako 40 konzervativaca podrži amandman, odluka DUP-a ne bi bila presudna.

No toliki otpor bio bi pokazatelj koliko bi zastupnika na koncu moglo glasati protiv konačnog sporazuma o Brexitu.

The Times je objavio da će oporbena Laburistička stranka vjerojatno biti suzdržana u pogledu tog amandmana, što znači da će vlada dobiti glasanje. 

Mayin glasnogovornik rekao je da će vlada razmotriti amandmane "na uobičajen način".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara