Sjeverna Koreja nudi zaleđivanje svojih nuklearnih reaktora

SJEVERNA Koreja je ponudila u ponedjeljak mogućnost da zamrzne svoje aktivnosti na razvoju reaktora za proizvodnju plutonija za vojne svrhe, u zamjenu za neku kompenzaciju Sjedinjenih Država, objavila je sjevernokorejska agencija KCNA.

"Ako se administracija predsjednika Busha želi dogovoriti u vezi kompenzacije, Sjeverna Koreja je spremna zamrznuti svoje nuklearne aktivnosti, što bi bilo polazište za denuklearizaciju zemlje", dodaje KCNA, pozivajući se na jednog glasnogovornika sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Pjongjang je nedavno priznao da je ponovno pokrenuo svoje reaktore, koji mogu proizvoditi obogaćeni plutonij, potreban za proizvodnju atomskih bombi i tako je intenzivirao krizu stariju od godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Već je prošlog tjedna Pjongjang predložio prekid pokusa i proizvodnje atomskog oružja u, kako ga je nazvao Pjongjang, "odvažnom ustupku" Sjedinjenim Državama, čime bi se trebalo pojednostaviti rješenje krize zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Pjongjang je tada zauzvrat tražio da Washington "simultano" poduzme mjere pomirenja, poput brisanja zemlje s popisa zemalja optuženih da podržavaju terorizam, ukidanje raznih sankcija i nastavak isporuke goriva što je obustavljeno nakon otkrića nuklearnih programa.

Washington je pozdravio sjevernokorejske "ustupke" ali se nije izjasnio o mogućim mjerama koje bi mogao poduzeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara