Sjeverna Koreja odbacila rezoluciju o sankcijama: "Amerika će uskoro osjetiti najveću bol ikad"

Sjeverna Koreja odbacila rezoluciju o sankcijama: "Amerika će uskoro osjetiti najveću bol ikad"

Foto: Hina

SJEVERNA Koreja odbacila je rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o uvođenju novih sankcija i poručila da će Sjedinjene Države uskoro osjetiti "najveću bol" koju su ikada osjetile.

Sjevernokorejski veleposlanik Han Tae Song je na konferenciji o razoružanju u Ženevi, koja se odvija pod okriljem UN-a, kazao da je "režim u Washingtonu, zanesen mogućnošću političkog, gospodarskog i vojnog sukoba, opsjednut time da obrne razvoj nuklearnog programa Demokratske Narodne Republike Koreje koji je već ušao u završnu fazu".

Poslana poruka

Vijeće sigurnosti jednoglasno je usvojilo jačanje sankcija protiv Sjeverne Koreje nakon što je Pjongjang 2. rujna izvršio šesti i dosad najsnažniji nuklearni test. Pjongjangu je u sklopu novih sankcija uvedena zabrana izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

"Nadam se da će režim jasno i glasno čuti poruku i da će odabrati drugačiji put", kazao je na forumu u Ženevi američki veleposlanik Robert Woods.

Rezolucija donesena u ponedjeljak navečer deveta je rezolucija o sankcijama Sjevernoj Koreji koja je jednoglasno izglasana u 15-članom Vijeću od 2006., vezano uz njen balistički i nuklearni program. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države ublažile su prvotni tekst rezolucije kako bi za nju pridobile potporu saveznice Pjongjanga Kine te Rusije.

Zabrana izvoza

Izvoz tekstila bio je 2016. drugi po veličini izvoz u Sjevernoj Koreji, nakon ugljena i drugih minerala, ostvarivši vrijednost od 752 milijuna američkih dolara, pokazali su podaci nadležne sjevernokorejske agencije. Blizu 80 posto tog izvoza odlazi u Kinu.

Rezolucija stavlja zabranu i na kondenzirani i tekući prirodni plin, ograničenje od 2 milijuna barela godišnje na prerađene naftne proizvode te ograničenje uvoza nafte na postojećoj razini. Sjevernu Koreju na tom planu u prvom redu opskrbljuje Kina.

Po riječima neimenovanog američkog dužnosnika, bliskog pregovorima unutar Vijeća, Sjeverna Koreja uvozi oko 4,5 milijuna barela naftnih prerađevina godišnje te 4 milijuna barela sirove nafte.

Sjedinjene Države založile su se za izglasavanje nove rezolucije UN-a s novim sankcijama Sjevernoj Koreji nakon što je ta zemlja objavila da je 3. rujna testirala hidrogensku bombu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara