Sjeverna Koreja pokrenula nuklearni reaktor

SJEVERNA KOREJA je ponovno pokrenula nuklearni reaktor u Yongbyonu, koji je bio izvan upotrebe od 1994., objavili su američki dužnosnici, pozivajući se na obavještajne izvore.

Ponovno puštanje u pogon nuklearnog reaktora snage pet megavata sjeverno od Pyongyang znak je da Sjeverna Koreja ne odustaje od proizvodnje nuklearnog oružja.

Za sada nema znakova da je Sjeverna Koreja također pokrenula svoje instalacije za preradu nuklearnog goriva, što bi SAD smatrale posebno zabrinjavajućim korakom.

´To je svakako manje provokativno nego pokretanje instalacija za preradu goriva, ali je ipak značajno´, rekao je jedan dužnosnik.

Reaktor je navodno pokretnut u posljednjih 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki stručnjaci smatraju da Sjeverna Koreja može u roku od nekoliko mjeseci proizvesti pet do šest nuklearnih bombi iz postojećih 8.000 šipki istrošenog nuklearnog goriva.

Procjenjuje se da ta zemlja već ima jednu ili dvije nuklearne bombe.

Američki dužnosnici podijeljeni su oko ocjene da li Sjeverna Koreja stvarno namjerava proizvesti šest i više komada nuklearnog oružja ili pokazujući tu namjeru samo ucjenjuje Sjedinjene Države kako bi došla do ekonomske pomoći i sporazuma o nenapadanju, piše The New York Times pozivajući se na američke obavještajne izvore

Sjeverna Koreja je najavila da će nastaviti ´normalne operacije´ u nuklearnom postrojenju u Yongbyonu, ali su je Sjedinjene Države upozorile da to ne čini. Satelitske snimke pokazuju da je korejski vođa Kim Jong Il odlučio preći preko tih upozorenja, piše list.

Još ozbiljniji znak namjera Sjeverne Koreje da gradi nuklearno oružje bio bi da započne u obližnjem postrojenju za preradu pretvarati iskorištene šipke nuklearnog goriva u plutonij koji se može koristiti u oružju. Sjeverna Koreja ima 8.000 šipki istrošenog goriva, i ako Pyongyang počne njihovu preradu do ljeta bi imao dovoljno obogaćenog plutonija za proizvodnju jedne nuklearne bombe mjesečno, piše list.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara