Sjeverna Makedonija kaže da je spriječila napad pristaša Islamističke države

Sjeverna Makedonija kaže da je spriječila napad pristaša Islamističke države
Ilustracija: EPA

POLICIJA je u Sjevernoj Makedoniji izvršila raciju na nekoliko lokacija kako bi spriječila mogući napad organiziran od pristaša Islamske države, reklo je ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju.

Ministarstvo je reklo kako je provelo operaciju nakon razmjene informacija sa "zemljom partnerom" bez navođenja o kojoj se zemlji radi.

Zaplijenjeni su predmeti i naprave povezane s mogućim napadom, reklo je ministarstvo, bez upuštanja u pojedinosti. 

Američko veleposlanstvo u Skoplju izdalo sigurnosno upozorenje

Američko veleposlanstvo u Skoplju u petak je izdalo sigurnosno upozorenje svojim državljanima koji putuju u Sjevernu Makedoniju upozorivši na "povećanu opasnost od terorističkog napada u Sjevernoj Makedoniji nadahnutog ekstremističkom ideologijom".

Većina od dva milijuna stanovnika Sjeverne Makedonije su pravoslavni kršćani, dok muslimana ima 35 posto od ukupnog stanovništva.

Vlasti Sjeverne Makedonije procjenjuju da se oko 130 njezinih stanovnika borilo ili se još uvijek bori za islamističke skupine u Siriji i Iraku.

Sud je 2016. osudio šestoricu, među kojima i jednog imama, na do sedam godina zatvora za uključivanje u borbe ili novačenje drugih.

Prošli je tjedan Sjeverna Makedonija potpisala protokol o pristupanju NATO-u i očekuje se da će postati njegova 30. članica nakon što ga ratificiraju sve zemlje članice. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara