Sjeverni Irak: Pronađene masovne grobnice

AMERIČKI stručnjaci pronašli su u masovnoj grobnici na sjeveru Iraka posmrtne ostatke sasvim male djece i njihove igračke, izvijestili su u ponedjeljak službeni izvori.

Dokaze pronađene na mjestu masovne grobnice upotrijebit će Posebni irački sud (IST) koji prikuplja dokaze protiv bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina i njegovih suradnika. Sud ih namjerava optužiti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, izvijestio je BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posmrtni ostaci oko stotinu ljudi, vjerojatno Kurda, pronađeni su u mjestu Hatra, južno od Mosula. Američki istražitelji vjeruju da su ih pogubili pripadnici iračkih snaga sigurnosti u razdoblju između 1987. i 1988.

U jednoj su masovnoj grobnici pokopani samo muškarci, a u drugoj žene i djeca. Pronađeni su posmrtni ostaci majke koja je u rukama držala posve malo dijete. Dijete je usmrćeno hicem u potiljak, a majka hicem u čelo.

"Već dugo se bavim ovim poslom, ali nikad nisam vidio ovako potresan prizor. Majka i posve malo dijete, pogubljeni bez posebnog razloga", rekao je član američkog tima, Greg Kehoe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara