SJEVERNI KOREJCI SLAVE ROĐENDAN SVOJEG VOĐE

Sjeverni Korejci u nedjelju slave 61 rođendan svojeg ´dragog vođe´ Kim Jongila, a sjevernokorejski mediji ´izvještavaju´ kako se njegov rođendan slavi ´od Bangladeša do Francuske´.

Kimov je rođendan proglašen ´Najvećim praznikom´, a slavi se, među ostalim, održavanjem sportskih natjecanja, umjetničkih događaja, seminara i filmskih festivala.

´Naporni marš i forsirani marš korejskog naroda tijekom proteklih godina bili su obračun s neprijateljem... u sferama ideologije, ideja, vjere i volje´, ocijenila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA hvaleći ´dragog vođu´ Kim Jong-ila.

´Naporni marš´ odnosi se na sredinu 1990-ih, kada je u Sjevernoj Koreji, prema zapadnim procjenama, od gladi umrlo dva milijuna ljudi.

Prema službenoj biografiji, Kim Jong-il je rođen 1942. u šumama svete planine Paekdu iz koje su korejski gerilci napadali japanske okupatore. Stručnjaci za Koreju tvrde kako je zapravo rođen blizu Vladivostoka, te da je tijekom Korejskog rata od 1950. do 1953. bio u Kini.

Njegov otac, Kim il-Sung umro je 1994., nakon čega je Kim Jong-il preuzeo vlast. Nikada se, međutim, nije nazvao predsjednikom, jer je svojeg oca proglasio ´vječitim predsjednikom´.

KCNA opisuje ga kao ´vojnog, umjetničkog i političkog renesansnog čovjeka´. Navodno je pilotirao vojnim zrakoplovima, napisao opere i postigao najbolje rezultate već prvi put kad se oprobao u golfu.

Državni mediji prikazuju Kim Jong-ila kao radoholičara i skromnog, zbog čega se nekiput šiša u ponoć za svojim radnim stolom kako bi uštedio vrijeme i za ručak se zadovoljava kuglicama riže s algama.

No, unatoč njegovoj navodnoj briljantnosti, Sjeverna Koreja je tijekom njegove vladavine doživjela drastičan gospodarski pad i katastrofalne gladi. Trenutačno približno trećina Sjevernih Korejaca zavisi od inozemne pomoći u hrani.

Kim Jong-il poveo je u posljednje vrijeme svoju zemlju u još veću izolaciju od svijeta, izbacivši inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju i istupivši iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja. Također je ponovno pokrenuo sjevernokorejski nuklearni program s ciljem, kako se sumnja, da se domogne nuklearnog oružja.

Prema zapadnim obavještajnim podacima, Kim je također autor bombaškog napada u Mjanmaru (Burma) 1983. kada je ubijeno 17 južnokorejskih visokih dužnosnika, podmetanja bombe u južnokorejski putnički zrakoplov 1987., kada je ubijeno 115 ljudi, a sam je u rujnu prošle godine priznao i ispričao se zbog otmica japanskih državljana prije više desetljeća.

Japanska novinska agencija Kyodo javila je da je Kim Jong-il pokrenuo kampanju radi promoviranja jednog od svoja dva sina za svojeg nasljednika. Agencija navodi tajne sjevernokorejske vojne dokumente u kojima se sadašnja Kimova žena Ko Yong Hee naziva ´majkom´ i ´vjernom podanicom´. Na sličan način je sredinom 1970-ih počela idolatrija Kimove majke, kada je njegov otac odlučio promovirati njega za svojeg nasljednika. Smatra se da Kim ima troje djece, svako od njih od različite majke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara