Sjevernokorejski diktator Kim Jong-il će živjeti još maksimalno tri godine

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-il će živjeti još maksimalno tri godine

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

SJEVERNOKOREJSKI predsjednik Kim Jong-il, za kojega se već duže vrijeme spekulira da je u lošem zdravstvenom stanju, živjet će još maksimalno tri godine. Ipak, ovu prognozu nije iznio tim medicinskih stručnjaka, već Curt Campbell, pomoćnik američkog državnog tajnika za pitanja istočne Azije i regije Pacifik. Kim Jong-ilovo zdravstveno stanje je upravo u centru političkog interesa mnogih zapadnih zemalja među kojima prednjači SAD.

Ipak, prije Campbella, loše prognoze vođi susjedne zemlje je iznio južnokorejski državni Institut za nacionalno ujedinjenje koji je u svojem siječanjskom izvještaju naglasio da Jong-il "neće preživjeti 2012. godinu".

Podsjetimo, prošle godine su strani mediji obavještavali da je sjevernokorejski lider ozbiljno bolestan te da neće doživjeti 2010. godinu. Kad se u srpnju prošle godine, tijekom obilježavanja obljetnice smrti svojega oca, pojavio na televiziji, mediji su objavljivali da se nekoliko mjeseci ranije pretrpio moždani udar, ali i da se sporo oporavlja jer je dijabetičar i srčani bolesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijabetičar s moždanim udarom i karcinomom gušterače

Tek nekoliko tjedana kasnije, objavljena je informacija da Jong-il boluje od karcinoma gušterače te da mu je život u opasnosti. Ipak, unatoč svim nagađanjima, Kim Jong-il je doživio 2010. godinu. Kimovo zdravstveno stanje vidno se pogoršalo od kraja 2008. godine, kada se vjerovalo da je doživio srčani udar. Otada se on izrazito rijetko pojavljivao u javnosti, a prilikom svakoga pojavljivanja primjetno je bilo njegovo sve gore fizičko stanje.

Kim Jong-il je vođa Sjeverne Koreje od 1994. godine. Njegove službene pozicije su: Predsjednik Nacionalnog komiteta obrane Demokratske Narodne Republike Koreje, Vrhovni zapovjednik Korejske narodne armije i Generalni sekretar Radničke partije Koreje. Na vlasti je naslijedio svog oca Kim Il-sunga, osnivača Sjeverne Koreje, koji je preminuo 1994.

Poput oca, i Kim Jong-il je centar jakog kulta ličnosti unutar Sjeverne Koreje. Konstantno je hvaljen i počašćivan kao heroj, govornik i veliki čovjek bez premca. Većina informacija o njemu je nedosljedna i netočna, uglavnom zbog šutljivosti vlasti u Sjevernoj Koreji koja odbija dati bilo kakve podatke o životu Kim Jong-ila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara