Sjevernokorejski veleposlanik u UN-u: "SAD se boji nevjerojatne moći naše zemlje"

Sjevernokorejski veleposlanik u UN-u: "SAD se boji nevjerojatne moći naše zemlje"
Screenshot: YouTube
 
SJEVERNOKOREJSKI veleposlanik u UN-u u petak je ignorirao američki poziv da Pjongjang prekine testirati oružje kao preduvjet za razgovore o njegovom nuklearnom programu i rekao da njegova zemlja neće biti prijetnja nijednoj državi sve dok se ne krše njezini interesi.
 
Američki državni tajnik Rex Tillerson je na sastanku UN-ova Vijeća sigurnosti posvećenog Pjongjangovim programima nuklearnog oružja i balističkih projektila naglasio da želi zadržati otvorene linije komunikacije za mirno rješenje krize sa Sjevernom Korejom, ali nije prihvatio njezinu nedavnu ponudu dijaloga bez preduvjeta.
 
"Potrebno je da se Sjeverna Koreja prestane ponašati prijeteći da bismo počeli razgovori", rekao je na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom krizi s Pjongjangom.
 
"Očajnički korak SAD-a koji se boji nevjerojatne moći naše zemlje"
 
Veleposlanik Song-nam u svom govoru na sastanku nije spomenuo Tillersonov poziv, koji je nazvao "očajničkim korakom SAD-a koji se plaši nevjerojatne moći naše zemlje koja je uspjela postići veliki povijesni cilj izgradnje nuklearne snage".
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
UN je pozvao na obnovu komunikacije sa Sjevernom Korejom kako bi se izbjegla eskalacija i mogući sukob, a SAD je rekao da Pjongjang prije razgovora mora prestati s prijetećim ponašanjem.
 
"Povećava se rizik od sukoba" 
 
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je na sjednici Vijeća sigurnosti kako je došlo vrijeme da se ponovno uspostave i osnaže komunikacijski kanali sa Sjevernom Korejom, uključujući one vojne i s Južnom Korejom.
 
"Dok sve strane pokušavaju izbjeći eskalaciju koja bi mogla dovesti do sukoba, taj se rizik povećava zbog nepovjerenja i opasne retorike, kao i zbog nepostojanja komunikacijskih kanala", izjavio je Guterres.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Sjevernu Koreju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Sjeverna Koreja.
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara