SKANDAL U BiH Šefica ruskog parlamenta šokirala govorom u Sarajevu

SKANDAL U BiH Šefica ruskog parlamenta šokirala govorom u Sarajevu

Screenshot: Klix.ba

ISTUP predsjednice gornjeg doma parlamenta Rusije Valentine Matvijenko, koja je danas u govoru pred Domom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu održala pravi protuzapadni govor, pretvorio se u politički skandal uz brojne negativne reakcije iz BiH.
 
Matvijenko obnaša dužnost predsjednice Vijeća federacije ruskog parlamenta i prva je istaknutija osoba iz političkog života Rusije koja je posjetila BiH još od 1999. kada je u Sarajevu na summitu novoutemeljenog Pakta stabilnosti bio Boris Jeljcin, no njen je govor poslužio uglavnom kao još jedna prilika za javni obračun s SAD-om i drugim zapadnim državama te NATO-om.
 
Prozivala Ameriku, Crnu Goru zbog ulaska u NATO i zaprijetila Makedoniji
 
Matvijenko je iz Sarajeva otvoreno poručila kako se SAD neprijateljski odnosi prema Rusiji, kritizirala je Crnu Goru zbog ulaska u NATO te neizravno zaprijetila Makedoniji ako krene istim tim putem.
 
Pozvala je i na "reformiranje" državnih pravosudnih institucija u BiH te na očuvanje "široke autonomije" entiteta i poručila kako Rusija traži da se što prije zatvori Ured visokog predstavnika za BiH (OHR), a sve su to teze na kojima opetovano inzistiraju vlasti Republike Srpske kamo Matvijenko putuje u utorak i gdje je očekuje susret s Miloradom Dodikom i još jedan govor, ovaj put u entitetskom parlamentu.
 
"Zapad laže i krši međunarodno pravo, Rusija je za dijalog i poštovanje"
 
Zastupnica Putinove vladajuće stranke Ujedinjena Rusija pozdravila je principijelno odbijanje BiH da se pridruži nelegitimnim mjerama protiv Rusije, prenosi Klix.ba. "Korištenje jezika sile, ultimatuma, ima svoju cijenu. Balkan za nas nije samo geografski ili politički pojam, nas veže višedesetljetna kulturna i svaka druga suradnja", kazala je Matvijenko, a onda udarila po Americi.
 
"SAD po svaku cijenu pokušava osigurati svoje liderstvo. Stoga se Rusija suprotstavlja. Zapadni partneri su pokrenuli sprečavanje Rusije da preokrenu našu vanjskopolitičku ulogu. Oni se koriste lažima, informacijskim ratom i drugim sredstvima. Koristi se borba bez pravila, umjesto međunarodnog prava. Ne može se ponoviti ono što se dogodilo u Iraku, Libiji i Jugoslaviji. Rusija poziva na dijalog. Mi se zalažemo za častan dijalog, uzajamno poštovanje, uzimajući u obzir interese drugih država. Rusija pridaje poseban značaj održavanju mira u ovoj regiji", kazala je. 
 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bošnjački zastupnik iz prosvjeda napustio dvoranu
 
Bošnjački zastupnik Doma naroda parlamenta BiH Halid Genjac nezadovoljan govorom ruske dužnosnice ustao je usred sjednice i napustio dvoranu.
 
Za lokalne je medije kazao kako je to bila njegova osobna reakcija jer je Matvijenko zloporabila govornicu u parlamentu BiH.
 
"Matvijenko je govorila o vanjskoj politici SAD-a, što je potpuno neprimjereno za ovu priliku, karakterizirajući tu politiku na razne načine, uglavnom neprimjerene. Govorila je o nasilnom ulasku Crne Gore u NATO, navodeći da je protiv toga, navodno, više od 50 posto stanovništva Crne Gore. Ono što je posebice neprimjereno i nedopustivo - izravno se miješala u unutarnja pitanja BiH, govoreći o pozicijama Ustavnog suda, Tužiteljstva BiH", kazao je Genjac.
 
"Da Rusija imalo voli i cijeni BiH ne bi se preko naših leđa prepucavala sa Zapadom"
 
Najavio je kako će Bošnjaci u Domu naroda sada reagirati barem odgovarajućim diplomatskim kanalima, upozorenjima, izjavama.
 
"Mi ćemo, onim što nam bude na raspolaganju, upozoriti da je ovo nedopustivo i okvalificirati to na pravi način", kazao je Genjac, ujedno glavni tajnik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).
 
Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu parlamenta BiH Saša Magazinović upozorio je kako je ovo javna potvrda ruskih nastojanja da utječu na države regije pa tako i na BiH te kako se to čini na "agresivan, nepristojan i uvredljiv način".
 
"Ovo danas je skandal. Da Rusija imalo voli i cijeni BiH ne bi se preko naših leđa prepucavala sa Zapadom", kazao je Magazinović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara