Skandal u Njemačkoj: Šef desne stranke AfD veliča nacističku vojsku

Skandal u Njemačkoj: Šef desne stranke AfD veliča nacističku vojsku

Screenshot: You Tube

ČELNIK njemačke nacionalističke stranke AfD Alexander Gauland izazvao je skandal pošto je objavljen videoisječak u kojem on veliča uspjehe nacističke vojske tijekom Drugog svjetskog rata.

"Ako Francuzi imaju pravo ponositi se svojim carem (Napoleonom), a Britanci (admiralom Horatiom) Nelsonom i (premijerom Winstonom) Churchillom, onda i mi imamo pravo ponositi se uspjesima njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu", rekao je Gauland na izbornom skupu AfD-a 2. rujna, a snimka je objavljena u četvrtak navečer.

Alexander Gauland je potpredsjednik Alternative za Njemačku (AfD) i kandidat za parlamentarne izbore 24. rujna.

Snimka je izazvala polemiku u Njemačkoj u kojoj su sve vlade od kraja rata do danas vodile politiku kajanja za zločine Trećeg Reicha.

Stranački čelnici osudili su Gaulandov postupak.

On je "ultradesničarski militarist", rekao je Thomas Oppermann iz SPD-a (socijaldemokrati), a Volker Beck iz Zelenih podsjetio je da se njemačka vojska "borila za ubojstva u Auschwitzu".

"Jedini na koje se možemo ponositi su rijetki vojnici koji su pružili otpor i dezertirali", rekao je Beck.

AfD-u već dva tjedna raste popularnost za izbore iduće nedjelje po anketama koje stranci predviđaju 10 do 12 posto glasova, što je oporavak u odnosu na početak godine kada je gubila podršku.

Svoje biračko tijelo AfD motivira protuimigrantskim, protuislamskim programima, protivljenjem euru i politici kancelarke Angela Merkel. AfD redovito poziva Njemačku da se prestane ispričavati za nacističke zločine te smatra da se treba usredotočiti na pozitivne aspekte svoje povijesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara