Skandal u pravosuđu: Postala predsjednica suda jer je svom radu sama dala pozitivnu ocjenu!

Skandal u pravosuđu: Postala predsjednica suda jer je svom radu sama dala pozitivnu ocjenu!

Tekst: Petar Vidov
Foto: Ronald Goršić / Cropix

IVAN ŠIMONOVIĆ u ponedjeljak je odradio prva sudačka imenovanja u svom mandatu na čelu Ministarstva pravosuđa. I ekspresno generirao aferu. Najviše pozornosti isprva je privukla smjena kontroverznog Ivice Kujnudžića s mjesta predsjednika Upravnog suda, ali prava se priča krije u odluci da se predsjednicom Općinskog građanskog suda u Zagrebu (OGZ) imenuje Mirela Mijoč.

Silvija Sunčana Stubičar, koja je također kandidirala za to mjesto, tvrdi da je ovom Šimonovićevom odlukom prekršen Zakon o sudovima, a pita se i kako je moguće da predsjednicom jedne tako relevantne sudske instance postane osoba protiv koje postoji kaznena prijava zbog osnovane sumnje u korupcijske radnje.

Lažno prikazivala svoju i tuđu statistiku o riješenim sudskim predmetima

Navedenu kaznenu prijavu Uskoku podnijela je sama Stubičar 29. studenoga prošle godine, ali odluku o toj prijavi do danas nije dobila. Zbog toga je 15. ožujka ove godine Stubičar pisala i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, od kojeg je zatražila da joj dostavi broj pod kojim se njena kaznena prijava vodi u Uskoku, što je, uostalom, dio normalne procedure.

Stubičar je sutkinju Mirelu Mijoč, kao i državne službenice Mirjanu Martinko, Tamaru Filipec i Anđu Turković, prijavila zbog tri kaznena djela: zloupotrebe položaja i ovlasti, nesavjesnog rada u službi i samovlasti. Stubičar tvrdi da je Mijoč lažno prikazivala svoju, ali i tuđu statistiku o broju riješenih sudskih predmeta.

Prema navodima iz prijave, Mirela Mijoč kao zamjenica predsjednika suda nije niti fizički imala vremena da riješi toliki broj predmeta koji su prikazani u njenoj statistici. Zbog toga su, navodi se u prijavi, to za nju radile državne službenice Martinko, Filipec i Turković, koje bi na zaključeni predmet samo stavljale potpis sutkinje Mijoč. Stubičar također optužuje Mijoč da je u statistici umanjivala broj riješenih predmeta ostalim djelatnicima suda, a sve kako bi poboljšala svoje šanse da postane predsjednica Općinskog građanskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijoč davala mišljenje sama o sebi

Stubičar također dovodi u pitanje postupak natječaja za mjesto predsjednika OGZ-a. Naime, sutkinja Mijoč je, kako nam kaže, sudjelovala u vijeću koje je davalo mišljenje o kandidatima. Što znači da je davala mišljenje o samoj sebi! Zbog svega toga je Stubičar odmah kad je dobila odluku o imenovanju od Ministarstva pravosuđa tražila uvid u svu potrebnu dokumentaciju, odnosno u presliku prijedloga programa rada koji je u natječajnom postupku dostavila sutkinja Mijoč. Taj zahtjev poslala je i samom ministru Šimonoviću, ali dokumentaciju koju je tražila (a na koju ima pravo) još nije dobila.

"Svaki dan kad dođem u Ministarstvo tražiti dokumentaciju, oni mi kažu da se vratim sutra", kaže Stubičar u razgovoru za Index te dodaje kako će sutra podnijeti tužbe Ustavnom i Upravnom sudu. U tužbama će tražiti da se obustavi postupak imenovanja Mirele Mijoč na mjesto predsjednice OGZ-a (koje bi trebala preuzeti 22. ožujka) te ističe kako će se nakon toga Šimonovićevo ministarstvo napokon morati pismeno očitovati o njezinim zahtjevima.

Ministarstvo kaže da su sve kaznene prijave odbačene

Iz Ministarstva pravosuđa ove navode odbacuju i tvrde kako je natječajni postupak u potpunosti proveden u skladu sa Zakonom o sudovima. Što se tiče kaznene prijave protiv Mirele Mijoč, za nju ministar Šimonović za vrijeme natječajnog postupka, rekli su nam u Ministarstvu, nije znao. "Nakon što je u medijima počela priča o tome, mi smo od DORH-a zatražili službeno očitovanje i odmah dobili povratnu informaciju prema kojoj su protiv Mirele Mijoč bile podnesene tri kaznene prijave, ali sve tri su odbačene", prenijela nam je Šimonovićev odgovor glasnogovornica Ministarstva Vesna Dovranić.

No, Stubičar tvrdi da to nije istina. "Istina je da su dvije kaznene prijave odbačene, i to, kako sam kasnije čula, uz lažna obrazloženja. No, o trećoj kaznenoj prijavi koju sam ja podnijela nisam dobila nikakvo očitovanje. A po zakonu, ako DORH odbaci kaznenu prijavu, onda mi mora o tome dostaviti rješenje, nakon čega ja imam rok od osam dana da na sebe preuzmem kazneni progon. Takvo očitovanje ja nisam dobila. Stoga, ako Ministarstvo kaže da je prijava odbačena, vjerojatno je antidatirana", kaže nam Stubičar te ističe kako neće odustati od kaznenog progona sutkinje Mijoč jer, kako kaže, kao pravnica ima i više nego dovoljno znanja da to izgura do kraja i istjera istinu na vidjelo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara