Skandal u Splitu: Kerum s programa HNK skinuo Maršala, praizvedba odgođena godinu dana!

Skandal u Splitu: Kerum s programa HNK skinuo Maršala, praizvedba odgođena godinu dana!

Foto: Jadran Babić / Cropix

KULTURNI skandal u Splitu. Uprava splitskog HNK-a skinula je s programa praizvedbu komične Opere Maršal, koju je skladao Silvije Foretić. Pomaknuli su praizvedbu gotovo godinu dana, opravdavši se da je bilo raznih prijetnji.

"Karleuša i Rozga mogu, a Maršal ne može?!"

Redatelj Mario Kovač smatra da je praizvedba zapravo otkazana, a ne odgođena. "Ma to što govore u HNK, to je najobičnije mazanje očiju i kupovanje vremena. Svima je jasno o čemu se radi. Ovo je žalosno! Degutantno je što se kao izlika koristi presuda generalu Gotovini, a proteklih dana izvedene su brojne premijere širom Hrvatske, da ne spominjem kako su na taj dan zavijale i Jelena Rozga i Jelena Karleuša. Ovo je napravio Kerum, koji vjerojatno nije nikad ni pogledao film, niti zna što znači satira. Maršal je kritika titoizma i komunizma, no to njemu vjerojatno ništa ne znači. Mucalo je postupio kao najobičnija marioneta", izjavio je za Index redatelj Kovač.

Maršal će vjerojatno završiti na sudu, a ne na pozornici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvar će vjerojatno završiti na sudu, jer se radi o koprodukciji splitskog HNK i Zagrebačkog biennala. U Split su na praizvedbu stigla i reportažna kola HRT-a, sve se trebalo snimati, Dražen Siriščević je trebao biti režiser pa se postavlja pitanje naknade troškova za predstavu, koja izgledno nikada neće biti ni odigrana. 

"To je i jedan pravni nonsens. Katastrofa. Ne sjećam se da se išta slično ikad dogodilo", kaže Kovač. 

Kerum cenzor veći od Sanadera

Predstava je, inače, dogovorena sa starom Upravom kazališta, dok je HNK vodio Milan Štrljić. I on je imao jedan brzopleti potez sa skidanjem predstave. Radilo se o Euripidovima Bakhama koje je režirao Oliver Frljić za Splitsko ljeto 2008. godine. Adaptacija je bila kontroverzna jer se, među ostalim, puštao i Sanaderov govor sa splitske rive. Bakhe su se ipak igrale, nakon što je skidanje doživjelo velike kritike u javnosti. Navodno je Štrljića nazvao Sanader osobno i naredio mu da se predstava igra. Eto, na koncu je ispalo da je Kerum veći cenzor i od samog Ive Sanadera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara