SKANDAL U SPLITU "Rekli su mi da Srbin ne može biti ravnatelj baleta"

SKANDAL U SPLITU "Rekli su mi da Srbin ne može biti ravnatelj baleta"

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj

IVAN LEO LEMO, poznati hrvatski kazališni redatelj, premda odabran od Kazališnog vijeća HNK Split za novog intendanta, neće danas biti na sjednici Gradskog vijeća Splita jer vijećnici o njegovom imenovanju neće ni glasati.

Aktualna vlast predvođena Androm Krstulovićem Oparom i njegovim partnerom Željkom Kerumom naumila je najprije postaviti nove članove Kazališnog vijeća, pa onda valjda natječaj za intendanta ponovno raspisati.

Lemo je bio jedini kandidat za intendanta, a prije same kandidature imao je i razgovore s predstavnicima vlasti. Čim su ga izabrali, najavio je realnu mogućnost da od njegovog izbora ne bude ništa jer ga ucjenjuju da ne postavi svoje ljude za direktore drame, opere i baleta nego da tu pruži otvorene ruke politici da kadrovira. Kerum je zapeo da direktor opere bude njegov vijećnik Jure Bučević, no to nije jedini problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može Srbin biti ravnatelj baleta"

Premda se već čulo po kuloarima da je vlasti prije svega problematičan Lemin direktor baleta Leo Mujić, i to zbog "ekavice", u opširnijem odgovoru MOST-ovom vijećniku Josipu Markotiću koji se zapitao zbog čega bi Lemo bio najbolje rješenje za splitski HNK, nesuđeni intendant otkrio je da su stvari još gore. 

"I nije samo ravnatelj opere u pitanju. Zapravo, meni je para počela izlaziti na uši kada mi je poručeno da mi ne može Srbin biti ravnatelj baleta. Evo, pišem ovaj citat zgrožen nad samim sobom što i ovaj detalj moram učiniti javnim, ali to mi je bio okidač. Uopće nije važno što je dotični potencijalni ravnatelj baleta Hrvat rođen u Beogradu, hrvatski državljanin i višestruki dobitnik najvećih nagrada hrvatskog glumišta, već je važno da se na takav način ne smije razgovarati", napisao je Lemo Dalmatinskom portalu u odgovoru na Markotićevo razmišljanje o njegovoj kandidaturi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara