Škare-Ožbolt: Ispada da ministrica pravosuđa brani narko dilere

Škare-Ožbolt: Ispada da ministrica pravosuđa brani narko dilere

BIVŠA ministrica pravosuđa, Vesna Škare-Ožbolt, pročitala je intervju koji je njezina nasljednica Ana Lovrin dala Jutarnjem listu i, kako nam je kazala, "ostala bez teksta". Škare-Ožbolt je u razgovoru za Index ustvrdila kako je od nove ministrice očekivala "razvojni intervju" u kojem će javnosti kazati što je napravila, a ne "intervju pravdanja".

"Njezino obrazloženje zbog čega je nešto ostalo kazneno djelo a ne prekršaj je jednostavno loše, od ministrice pravosuđa se očekuju jasne poruke i mjere. Posebno me zaprepastio njezin komentar na korčulanskog dilera, kazala je da to nije veliki slučaj." - kazala nam je bivša ministrica pravosuđa.

"To je strašan slučaj zato što je riječ o dileru s 96 kaznenih prijava. I onda se to sve nadovezuje jedno na drugo, ministrica pravosuđa koja kaže da to nije veliki slučaj, policija koja pije s dilerom, ne privodi ga u lisicama, praktički mu daje zeleno svjetlo za bijeg, a istraga tapka u mjestu. Sve u svemu, nastala je prilično šizofrena situacija." - dodala je Škare-Ožbolt.

Minimalna kazna za prodaju jednog jointa će, prema novom Kaznenom zakonu kojeg brani Ana Lovrin, iznositi tri godine zatvora. Tako će policija i pravosuđe trošiti resurse na "sitne ribe", dok će pravi kriminalci i dalje ostati izvan domašaja pravde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije odgojno, nije u skladu s generalnom prevencijom. Kad netko s 15-16 godina uzme joint i zbog toga završi u zatvoru, to na njega ima drugačije posljedice. Umjesto njega, u zatvorima bi trebali završiti dileri, ne može biti ista kazna za konzumente i dilere. Ja sam više za to da se konzumacija prebaci u prekršajnu sferu, da se izriču mjere liječenja, da se napravi registar ovisnika koji ni dan danas ne postoji. Njih se sada tretira kao dilere. S druge strane, upravo dilere treba maksimalno kazniti, jer tako društvo šalje poruku." - kazala nam je Škare-Ožbolt, pa dodala kako se policiji i pravosuđu uvijek lakše baviti "sitnim ribama".

"Veći je rizik sukob s narko-mafijom, s velikim bossovima, ali oni su i veća opasnost za društvo. Sve manje se radi razlika između sitnih kriminalaca i počinitelja ozbiljnih kaznenih djela. Kad je riječ o zatvorima, oni su za ozbiljne kriminalce. Analiza zatvorenika u našim zatvorima pokazuje da najviše ima onih koji su tamo zbog prekršaja, pravih kriminalaca tamo nema. Zato za prekršaje treba uvesti rad za opće dobro, sigurnosne mjere liječenja u zdravstvenim ustanovama, kućni pritvor. To su mjere koje se koriste vani, ali kod nas ne." - dodala je bivša ministrica, koju je ipak najviše šokirala izjava aktualne ministrice pravosuđa o "sustavu koji nije zakazao u slučaju korčulanskog dilera".

"Kako sustav nije nemoćan kad je baš u tom slučaju pokazao totalnu nemoć. Iz tog intervjua ispada da ministrica pravosuđa brani narko dilere, a zgražava se nad konzumiranjem marihuane i tabletica ecstasya." - zaključila je Škare-Ožbolt.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara