Škare-Ožbolt: Očekujem početak pregovora 17. ožujka

Škare-Ožbolt: Očekujem početak pregovora 17. ožujka

HRVATSKA ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izrazila je, po završetku prvog dana neformalnog sastanka Vijeća EU-a za pravosuđe i unutarnje poslove u Luxembourgu, očekivanje da će pristupni pregovori Hrvatske i EU-a početi 17. ožujka, kao što je i predviđeno.

Suradnja s Haškim sudom bila je glavna tema nekoliko bilateralnih razgovora ministrice pravosuđa Škare-Ožbolt i ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića, koji su sudjelovali u Luxembourgu na neformalnom sastanku Vijeća EU-a za pravosuđe i unutarnje poslove

"Očekujem da će pregovori početi 17. ožujka, a svoj optimizam i uvjerenje temeljim na onome što smo čuli od naših europskih kolega. Oni vide da se Hrvatska ozbiljno razvija i napreduje, te se trudi ispuniti ovaj posljednji uvjet potpune suradnje s Haškim sudom", rekla je Škare-Ožbolt.

Ministrica Škare-Ožbolt i ministar Mlinarić imali su tijekom dana bilateralne razgovore s povjerenikom Europske komisije za pravosuđe Francom Frattinijem, luksemburškim i slovenskim ministrima pravosuđa Lucom Friedenom i Lovrom Šturmom, te s njemačkom kolegicom Brigitte Zypries i britanskim ministrom Charlesom Clarkom.

Povjerenik Frattini izjavio je na konferenciji za novinare da je u razgovoru s hrvatskim ministrima "dobio uvjeravanja o punoj suradnji s Haškim sudom". "Od goleme je važnosti da pristupajuće zemlje, poput Hrvatske, ostvare punu i transparetnu suradnju s Haškim sudom", naglasio je Frattini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo Hrvatsku unutra, ali naravno od nje očekujemo velike napore u ispunjavanju europskih kriterija", rekao je Frattini, dodajući da se to, osim na Haški sud, odnosi i na suradnju u sprečavanju i borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala, posebice trgovine drogom i ljudima.

"Hrvatska je jedina zemlja u regiji u kojoj je MUP učinio dosta veliki napredak u upravljanju granicom. U suradnji s Njemačkom, Austrijom i Slovenijom podigli smo našu graničnu policiju na viši stupanj.

Mi ćemo u suradnji s EU-om i preko ostalih projekata biti potpuno spremni čuvati jugoistočnu europsku granicu kada uđemo u Uniju", izjavio je po završetku prvog dana posjeta Luxembourgu ministar Mlinarić.

Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova 25 zemalja članica EU-a okupili su se Luxembourgu na neformalnom sastanku. Posebnost neformalnih ministarskih sastanaka jest u tome što na njima sudjeluju i ministri iz zemalja kandidata. Na tim se sastancima ne raspravlja o konkretnim zakonodavnim tekstovima, već o strateškim i načelnim pitanjima.

Glavna tema dvodnevnog skupa, koji će završiti u subotu, jest provedba Haškog programa, koji je Europsko vijeće prihvatilo na summitu u studenom prošle godine. Haški program je petogodišnji program za razvoj suradnje na području pravosuđa i unutarnjih poslova.

Cilj programa je daljnje jačanje zajedničke sposobnosti Europske unije i njezinih država članica u poštivanju temeljnih ljudskih prava, zaštite izbjeglica, reguliranja migracijskih tokova, kontrole vanjskih granica, suzbijanja prekograničnog kriminala i smanjivanja opasnosti od terorizma.

Program se odnosi na cjelokupno područje sigurnosti, slobode i pravde, područja koje predstavlja treći stup EU-a pod nazivom "Pravosuđe i unutarnji poslovi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara