Škegro je pomagao Todoriću u osvajanju Hrvatske, a sada ga pljuje

Škegro je pomagao Todoriću u osvajanju Hrvatske, a sada ga pljuje

Foto: FAH

JEDAN od onih koji je svoju javnu funkciju koristio kako bi pomagao Ivici Todoriću, Borislav Škegro, sada govori kako je Agrokor propao zbog previše socijalizma, kojeg mu je upravo on osiguravao.

"Agrokor je funkcionirao na principima socijalističkog PIK-a. Vrijeme je za pravu privatizaciju i maksimiziranje profita", napisao je posve ozbiljno bivši Tuđmanov ministar u svojoj posljednjoj kolumni u Večernjem listu.

Škegro dao Todoriću jamstvo u visini 31 milijun eura

No upravo je Škegro njegovao taj socijalistički princip. Ne samo metaforički, nego i doslovce osigurao je Agrokoru značajnu državnu pomoć. Kao HDZ-ov ministar financija Todoriću je potpisao državno jamstvo za obveznice u iznosu od 31 milijun eura. Gotovo dvadeset godina kasnije, kada je postalo jasno da Todorić propada, jamstvo je nazvao propustom i pokušao se neumjesno sakriti iza pokojnog pomoćnika. Uostalom, kakav je on bio ministar ako ga je pomoćnik tako lako prevario dok je bio na putu u inozemstvu?

Desetljećima je Škegro skupljao hrabrost da bi konačno prevalio preko usta kako je Todorić radio loše, nedovoljno analizirajući isplativost investicija, isključivo se fokusirajući na rast. Spomenuo je čak i ucjenu dobavljača preko Konzumovih polica.

Mudruje sada bivši ministar da je Todorića potopilo prekomjerno financiranje od strane inozemnih lovaca na visoku zaradu, kako Škegro naziva strane banke, ali i njegov socijalistički poslovni sustav. O tome jasno nije moglo biti riječi kad je Škegro preuzimao Todorićeve firme, niti kad je Todorić ulagao u Škegrin fond.

Središnja figura Tuđmanove privatizacije

Škegro je bio središnja figura Tuđmanove privatizacije, imao je sve najvažnije ekonomske funkcije u zemlji. Cupkao je u Vlaku slobode uz Ivicu Todorića na taktove "Otvor' ženo kapiju". Bio je sav razdragan kada je Todorić tada skinuo šešir pun kuna s glave tadašnjeg ministra financija Bože Prke, strašno mu se svidjela ta scena koja kod svakog normalnog čovjeka izaziva gađenje. Tronutog ministra koji izvlači kune iz šešira na putu prema oslobođenom Kninu.Škegro je ekonomist koji je prvo sudjelovao u hrvatskoj privatizaciji, a potom ispisivao hvalospjeve o njoj. Kriminal u privatizaciji relativizirao je tvrdeći da je to samo "loša slika o privatizaciji koju su stvorili mediji i HDZ-ova opozicija". Napisao je i članak "Kako je privatizacija spasila Hrvatsku". Škegrinom logikom, Todorić je jedan od spasitelja. Njegova je ekspanzija krenula devedesetih, uz blagoslov HDZ-a, privatizacijom Jamnice, Leda i Konzuma.

Sada priznaje da privatizacija u slučaju Todorića ipak nije bila blistava, jer govori da je vrijeme za pravu privatizaciju Agrokora. A tko će je najbolje provesti i kako ćemo znati da je baš ova prava? Nema sumnje da će za Škegru biti "prava privatizacija" ona u kojoj Agrokorom upravlja Ante Ramljak, njegov bivši zaposlenik. Tamo ga je dovela Martina Dalić, kojoj je Škegro također bio mentor. Pravo je vrijeme za Škegrinu družinu koja će odrediti sudbinu bankrotiranog Todorićevog koncerna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara