Skočile cijene nafte

Skočile cijene nafte
Foto: EPA

CIJENE nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 60 dolara, poduprte produljenjem pregovora SAD-a i Kine koji potpiruju očekivanja da bi dva vodeća svjetska gospodarstava mogla riješiti trgovinski sukob.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,14 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,86 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,39 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,06 dolara višoj cijeni, od 50,84 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,26 dolara.

Trgovci su optimistični zbog pregovora SAD-a i Kine o trgovinskom sporu, koji su se neočekivano produljili i na treći dan uslijed naznaka napretka u pitanjima poput kineske kupnje američkih poljoprivrednih dobara i energetskih proizvoda i proširenog američkog pristupa kineskom tržištu.

"Razgovori s Kinom teku jako dobro", izjavio je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru bez dodatnih pojašnjenja.

Kineski državni list China Daily objavio je danas da Peking želi riješiti trgovinski spor sa Sjedinjenim Državama ali da sporazum mora uključivati ​​kompromise obiju strana.

Kinesko-američki trgovinski spor prouzročio je poremećaj u trgovinskoj razmjeni kroz carine koje su obuhvatile proizvode ukupne vrijednosti nekoliko stotina milijardi dolara. Strahuje se da bi mogao zakočiti i rast svjetskog gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara