Skopje: Sanader za jačanje hrvatsko-makedonskih odnosa

MAKEDONSKI predsjednik Branko Crvenkovski i hrvatski premijer Ivo Sanader izrazili su zadovoljstvo visokom razinom svestrane suradnje između dviju zemalja i zauzeli se za daljnje jačanju odnosa, navodi se u priopćenju o razgovoru Crvenkovski Sanader, koji su se u ponedjeljak sastali u Skopju.

 Izraženo je uvjerenje da Hrvatska i Makedonija mogu biti pokretačke snage u regiji prema Europskoj uniji i NATO-u, dodaje se u priopćenju.

Premijer Sanader je tijekom posjeta Skopju razgovarao i s makedonskim premijerom Harijem Kostovim te s predsjednikom parlamenta Ljupčom Jordanovskim a potom je sudjelovao u radu Gospodarskog foruma, kojem su uz makedonske gospodarstvenike nazočili predstavnici dvadesetak velikih hrvatskih tvrtki te ministar gospodarstva Branko Vukelić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

U govoru na Gospodarskog forumu premijer Sanader je među ostalim naglasio da Hrvatska očekuje da u ožujku iduće godine počne pregovore za prijam u Europsku uniju i da je uvjeren da će već 2007. godine biti spremna za ulazak. Pri tom, dodao je, koristit će iskustva zemalja koje su nedavno postale članice, a koja je zatim spremna prenijeti Makedoniji, kako bi išli prema istom cilju - ujedinjenoj Europi.

"To će bitno odrediti našu budućnost u gospodarstvu za što se moramo pripremati i to upravo povećanjem suradnje. Zadovoljni smo što je u zadnje dvije godine robna razmjena između dviju zemalja povećana za 14 posto i sada iznosi 145 milijuna dolara i što je bitno ta razmjena je uravnotežena, ali moramo je i dalje povećavati", rekao je Sanader.

On je također ponovio da Hrvatska želi biti još više prisutna u susjednim zemljama i u regiji. Hrvatski premijer je izjavio da je u razgovorima s makedonskim dužnosnicima konstatirano da "nema gospodarskog prosperiteta bez trajne političke stabilnosti".

Premijer Sanader susreo se i s predstavnicima zajednice Hrvata u Makedoniji.

(Hina)xmda ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara