Škoro je pokazao da nije borac, ali to smo znali od 1991.

Škoro je pokazao da nije borac, ali to smo znali od 1991.
Foto: Index/Screenshot HRT

"ŠKORO je bio tako tih da ga gotovo ništa nismo čuli. Zapravo smo razmjenjivali, dijelili informacije o tome što Škoro govori. Voditelj je više puta upozorio Škoru da govori glasnije da ga i mi ostali čujemo, no Škoro se nije dao", rekao je predsjednički kandidat Dario Juričan danas za Index.

Juričan nije bio jedini s takvom ocjenom debatnog nastupa Miroslava Škore na HTV-u, tijekom kojega se favorit desnice pokazao posve nepripremljenim za obavljanje funkcije predsjednika Republike Hrvatske.

Jednoglasna ocjena analitičara o Škorinom nastupu

Prema ocjenama analitičara s različitih strana političkog spektra, Škoro je nastupio “začuđujuće preplašeno i zakočeno”, bio je “neaktivan, nije diktirao tempo, djelovao je umorno” pa završio kao “najveće razočaranje debate”. Ako postoji konsenzus u vezi nečega povezanog sa sinoćnjom predsjedničkom debatom u javnosti, onda je to da je Škoro podbacio.

No, pravi je problem za Škoru način na koji je podbacio. Škoro se ustrtario. Došao je u HTV-ov studij, vidio reflektore i kamere, vidio ostale predsjedničke kandidate, shvatio da mora odraditi dva sata uživo televizijske debate i čovjek se uplašio. Uhvatila ga nervoza, kako je i sam na kraju priznao.

Škoro je zamuckivao i crvenio se

Čovjek koji pretendira biti predsjednik Republike Hrvatske, što uključuje i predstavljanje RH na međunarodnoj sceni, primjerice na događajima poput Opće skupštine UN-a, kao i odgovornost vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, trebao bi imati živaca i formata da odradi jednu televizijsku debatu umjesto da zamuckuje, crveni se, čita odgovore s papira i izgubljeno zuri u prazninu, što je sinoć dva sata naizmjenično radio Miroslav Škoro.

I najvažnije, predsjednik ili predsjednica moraju imati osobnu hrabrost koja im omogućava da se ne stiltaju u opasnim ili delikatnim situacijama. Škoro je u debati razotkrio da je on u srži, politički nekorektnim jezikom, beta male. Na trenutke je izgledalo da je u studiju deset kandidata i jedan uplašeni miš koji drhturi na rubu pozornice.

Čim ga se izvede iz njegovih uobičajenih situacija poput koncerta ili intervjua s novinarima koji ga štede, Škoro se pokazuje nedoraslim za obavljanje formalnih zahtjeva koje sa sobom nosi predsjednička funkcija. Predsjednik RH treba znati izaći za govornicu i sudjelovati u debati, a ne biti nekakav tihi eho sa strane, kojemu čak i HTV-ovi voditelji moraju govoriti da bude glasniji.

Možete li Škoru zamisliti na summitu NATO-a?

Možete li Škoru zamisliti na summitu NATO-a s liderima najmoćnijih zemalja svijeta? U redu, Kolinda se neukusno gurala u prvi red do Trumpa, no Škoro bi, po svemu sudeći, pobjegao u WC i skrivao se tamo da ga ne vode na zajedničko fotografiranje. Kad bi ga priveli, upiškio bi se u gaće? Ili bi drugi lideri pomislili da je Škoro jedan od konobara pa mu zato klecaju koljena? Čini li se da je izlaskom na debatu Škoro prvi put shvatio koliko je iznad njegovih kapaciteta funkcija predsjednika RH pa se uspaničio? "Što ako pobijedim?!" možda se pitao dok ga je oblijevao hladan znoj.

Škoro je tijekom sinoćnje debate pokazao da se ne zna zauzeti ni za sebe samog, nije uopće znao kako reagirati na brutalan napad Katarine Peović, koja je osudila Škorinu najavu pomilovanja ratnog zločinca Tomislava Merčepa. Škoro se vidljivo zacrvenio u licu dok je Peović nabrajala kako se okoristio svojom bliskošću s HDZ-om, no nije joj ništa replicirao, što je izgledalo slabićki. Čovjek koji se ne smije zauzeti za samoga sebe, teško će se na međunarodnoj sceni znati zauzeti za Hrvatsku.

Predsjednik mora imati određeni gard

Obavljanje predsjedničke funkcije uključuje i redovito pojavljivanje u javnosti i na manifestacijama na kojima se od predsjednika očekuje da i pod pritiskom drugih briga iz područja svojih ovlasti ipak održi govor, sudjeluje u raspravi, popriča s drugim političarima, sve često pred televizijskim kamerama. Predsjednik ne može biti tremaš i preplašenko. Potrebno je imati gard i držanje kakvo Škoro sinoć definitivno nije pokazao.

Na društvenim se mrežama već dijele smiješne fotografije i snimci trenutaka sinoćnjeg Škorinog nastupa: Škoro gleda izgubljeno u prazninu, Škoro se crveni, Škoro gleda jadno u pod, Škoro koji izgleda kao da će zaplakati i početi vikati “Mama! Mama!” itd. 

U situaciji u kojoj je za sve kandidate važilo “izađi i bori se”, čega je itekako bila svjesna Kolinda, koja se dobro držala, Škoro se pokazao kao jedini koji u sebi nema fajterski nerv. Pobogu, od njega je i politički dinosaur Đapić, koji je pola debate presjedio, bio vatreniji i uvjerljiviji. 

"Gdje si bio '91.?"

Ironija sudbine je tim veća ako se prisjetimo da je Škoro kandidat nacionalističke desnice koja fetišizira rat, napose Domovinski, te branitelje i kult autoritarne muškosti, patrijarhat u kojem odlučuje glava obitelji. Svi oni su iz mržnje prema Plenkovićevom HDZ-u oprostili što mu odgovor na pitanje “Gdje si bio ‘91.?” glasi: “U SAD-u.”

Škoro je sam izjavio da je bolji glazbenik nego borac opravdavajući svoje nesudjelovanje s puškom u ruci u Domovinskom ratu, iako je bio u naponu mladenačke snage. I to su mu oprostili, sad čak i neki od Škorinih fanova govore da nije važno tko je što radio 1991.

Tuđman se borio u ratu

No, za “domoljube” koji sada podržavaju Škoru, problem bi mogao biti ne što im kandidat nije bio borac 1991. godine, nego što nije borac ni danas.

Smiješno je da se nakon sinoćnje debate prokazani blefer Škoro predstavlja kao pravi nasljednik Tuđmana. Za razliku od ovog zabavljača koji želi biti predsjednik, Tuđman se u Drugom svjetskom ratu borio, a u Domovinskom ratu je pokazao odlučnost i sposobnost javnog zastupanja svoje politike. Sve suprotno od Škore.

Sažeto rečeno, Miroslav Škoro se pokazao kao Miroslav Šonjo.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara