Škoro: Mi smo sekularna država i politici nije mjesto u Crkvi

Škoro: Mi smo sekularna država i politici nije mjesto u Crkvi
Foto: Robert Anić/Pixsell

PREDSJEDNIČKI kandidat Miroslav Škoro izjavio je danas da će predsjednički izbori 22. prosinca biti prvi mali referendum na kojem će hrvatski narod glasati protiv premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

"To će biti prvi mali referendum. Prvi referendum će biti predsjednički izbori 22. prosinca i na tom referendumu ćemo glasovati protiv Andreja Plenkovića", rekao je Škoro novinarima tijekom posjeta tržnici Sajmište u Sesvetama.

Smatra kako će 22. prosinca na predsjedničkim izborima hrvatski narod i on pokazati da postoji "jedna druga Hrvatska kojoj je dosta političkih oligarhija".

Narod će odabrati treću opciju

Upitan o rezultatima u zadnjoj predizbornoj anketi RTL-a koje pokazuju da ako dođe do drugog kruga on pobjeđuje na izborima, Škoro je ponovio da ankete pokazuju trendove i da nije bio u euforiji kada su govorile da raste, niti je bio u depresiji kada su govorile da pada.

Smatra kako neće biti drugog kruga jer nema razloga trošiti novac na to.

"Imamo politiku kontinuiteta, imamo politiku sanitarnog kordona između predsjednika Republike i naroda i imamo mogućnost da narod preuzme vlast. Mislim da će narod odabrati ovu treću opciju - to sam ja", poručio je.

Škoro je rekao da je na sajmištu kupio čaj protiv visokog tlaka, jer vidi da ga diže svojim protivnicima, i dva sata budilice koje će pokloniti mladima da ne bi prespavali izbore.

Izrazio je žaljenje što nema sučeljavanja kandidata, ocijenivši kako bi bilo dobro da se razmjene argumenti, kao i da bi bilo dobro izaći iz 40-ih godina i razgovarati o budućnosti. Smatra da se u dosadašnjoj kampanji govorilo o prežvakanim i starim temama koje dodatno dijele narod i nikuda ne vode.

Na pitanje da komentira izjave Kolinde Grabar-Kitarović da se ničega ne boji, odgovorio je kako se ni on ničega ne boji, već samo "dragoga Boga".

"Trebamo razgovarati, to je najvažnije, i treba biti odgovoran. Ako ti autobus očeše automobil, trebaš stati pa vidjeti. Nema tog protokola u svijetu da bi se dogodila takva stvar, a ne izađeš i pristojno pitaš što je. Generalno trebamo promijeniti stavove oko puno stvari", istaknuo je Škoro.

Narod mu neće morati pokazivati "palac dolje" niti ga se sramiti

Dodao je kako će dolaskom na Pantovčak uvesti odgovornost koja će se svoditi na to da mu narod neće morati pokazivati "palac dolje" i neće ga se morati sramiti.

"Onoga trenutka kada nešto predložim i mislim da bi narod to usvojio - ako narod to odbije, ja ću istoga trenutka sam otići", kazao je.

Vezano uz dosadašnje troškove njegove kampanje, Škoro je uz smijeh nemogućim ocijenio da je Mislav Kolakušić potrošio 12 kuna.

"To je nemoguće i neodrživo", rekao je.

Škoro do sada potrošio 1,9 milijuna kuna na kampanju

Pojasnio je da je on do sada zakupio dosta medijskog prostora, platio štandove i majice te za to potrošio oko 1,9 milijuna kuna, a donacija je imao oko 160.000 kuna.

Upitan za komentar rješenja vijeća Visokog prekršajnog suda po kojem "Za dom spremni" na početku Thompsonove pjesme "Čavoglave" nije problematičan, rekao je kako je 1991. postojao HOS kao legitimna postrojba Hrvatske vojske koja je imala taj pozdrav na svom rukavu.

"Očekivati od bilo koga od nas da se od toga ograđujemo i da se ograđujemo od tih ljudi, pogotovo od onih koji su dali živote za Hrvatsku, u najmanju ruku je licemjerno", rekao je.

Politika ne bi trebala biti u Crkvi, gospodarstvu i sudstvu

Dodao je kako je puno zla počinjeno pod različitim pozdravima, i pod "Smrt fašizmu - sloboda narodu" i, vjerojatno, pod "Zdravo", s kojim počinje svoju molitvu. Smatra kako je to samo jedan od načina, kao što je to i s ćiriličnim natpisima, dodatno dijeliti ljude.

Na pitanje kako je doživio propovijed kardinala Josipa Bozanića na misi za Franju Tuđmana i je li se u njoj prepoznao, Škoro je odgovorio kako se nije u njoj prepoznao, istaknuvši da ne želi komentirati ono što poručuje bilo tko s te razine.

"Mi smo sekularna država i Crkva je odvojena od države. Politika ne bi trebala biti u Crkvi, ne bi trebala biti u gospodarstvu i sudstvu. Petlja se ona svugdje, petljat će se još par dana, a onda ćemo istinom u ovoj slobodnoj državi raspetljati tu situaciju. Maknut ćemo politiku iz tih segmenata društva i dovesti se u situaciju da sposobnost bude mjerilo”, kazao je Škoro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara