"Škorpion" Davidović osuđen na 15 godina zatvora

BIVŠI pripadnik srpske paravojne postrojbe "Škorpioni", koja se za vrijeme rata borila na teritoriju istočne Hrvatske i BiH, Slobodan Davidović, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Posebno sudsko vijeće za ratni zločin, kojim je predsjedavao sudac Miroslav Šovanj, Davidovića je osudilo na 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu šestorice mladih Bošnjaka, od kojih su trojica bili maloljetnici, u mjestu Godinska Bara kraj Trnova (BiH) 1995., dok je devet godina zatvora dobio zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja te nanošenja teških ozljeda hrvatskom branitelju Željku Junačkom u mjestu Bobovo kraj Vinkovaca 1991.

Sudsko vijeće te je dvije kazne objedinilo u jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina, javlja Hina.

Sudac Šovanj pri donošenju presude Davidoviću nije našao olakotne okolnosti, dok je kao otegotne uzeo činjenicu da je u vrijeme kada je počinio oba zločina bio zreo i iskusan čovjek, a da se nakon završetka rata i službe u "Škorpionima" vratio u svoje selo Šidski Banovci kao da se ništa nije dogodilo.

Obrazlažući presudu, Šovanj je kazao da iskazi svjedoka i videosnimka smaknuća Bošnjaka, na kojoj je prepoznat Davidović, neosporno upućuju da je osuđeni zajedno s drugim pripadnicima "Škorpiona" sudjelovao u vrijeđanju i nečovječnom ponašanju prema zarobljenicima te u likvidaciji Bošnjaka.

"Optuženik kao supočinitelj aktivno sudjeluje u cijeloj operaciji od trenutka kada prima naredbu zapovjednika Slobodana Medića do same likvidacije", kazao je Šovanj, naglsivši i kako snimka ne upućuje da je imao milosti ili suosjećanja prema žrtvama.

Sud je kao neosnovan ocijenio Davidovićev iskaz da je bio prisiljen na zločine jer bi u protivnom i sam bio ubijen.

Sudsko vijeće je i po drugoj točki optužnice utvrdilo da svi izvedeni dokazi upućuju na ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a posebno iskaz žrtve, Željka Junačkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz navode kako su iskazi svjedoka uvjerljivi te da su ga prepoznali po izgledu, a ne po imenu, sudsko je vijeće odbacilo Davidovićevu obranu da nije bio u Boboti već da se netko poslužio njegovim imenom.

Kao neosnovan je odbijen i stav obrane da "Škorpioni" 1991. nisu postojali, jer je, po riječima suca Šovanja, opće poznato da su se srpske paravojne formacije počele pojavljivati već nakon masakra u Borovu Selu u svibnju 1991., te da su stoga uvjerljive tvrdnje o postojanju "Škorpiona" u to vrijeme.

Izricanje presude Davidović je mirno saslušao, a prilikom izlaska iz sudnice svom je branitelju Nenadu Sarti, koji ga brani po službenoj dužnosti, najavio kako se namjerava žaliti na presudu.

Na presudu će se, doznaje se, žaliti i tužiteljstvo. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, izvijestili su u Državnom odvjetništvu, podnijet će žalbu kojom će tražiti izricanje strože kazne.

Sud je nepravomoćnom presudom utvrdio da je Davidović neutvrđenog dana tijekom lipnja ili srpnja 1995. godine u Godinskoj Bari (BiH) s još nekoliko nepoznatih "Škorpiona" sudjelovao u ubojstvu šestorice mladih Bošnjaka.

Sud je utvrdio da su "Škorpioni" najprije fizički maltretirali i psihički vrijeđali žrtve, a potom hicima iz automatskog oružja i pištolja ubili četvoricu Bošnjaka, a dvojicu prisilili da sklone njihova tijela u prostoru napuštene kuće gdje su i njih nakon toga usmrtili.

Davidoviću je na sudu dokazano i da je 31. listopada 1991. u improviziranom zatvoru u Boboti kraj Vinkovaca, zajedno s više nepoznatih pripadnika drugih srpskih paravojnih postrojbi, tukao zarobljenog Željka Junačkog, da ga je nastavio udarati i kada je u polusvjesnom stanju pao na pod pri čemu je teško ozlijeđen.

Do lipnja ove godine mirno je živio i Šidskim Banovcima gdje ga je pronašao novinar The New York Timesa, piše Jutarnji list.

12. lipnja je uhićen, a ubrzo nakon toga u javnosti je objavljeno svjedočanstvo hrvatskog branitelja koji je svjedočio o zločinima koje je Davidović počinio za vrijeme dok je djelovao u improviziranom zatvoru u Boboti.

Do pravomoćnosti presude Davidović će biti zadržan u pritvoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara