ŠKOTSKA KUPILA TIZIANOVU SLIKU

Nacionalna galerija Škotske kupila je ´Venus Anadyomene´, remekdjelo talijanskog slikara Tiziana, za 11,6 milijuna funti, uz pomoć državne lutrije, javlja BBC.

Renesansno djelo prikazuje Veneru koja izlazi iz mora, a stručnjaci ga smatraju jednim od najboljih prikaza ženske ljepote u zapadnoj umjetnosti. Slika je jedno od 26 djela iz privatne kolekcije Vojvode od Sutherlanda, koja uključuje djela Poussina, Raphaela i Rembrandta te još četiri Tizianova djela.

Slike su bile na posudbi u edinburškoj Nacionalnoj galeriji od 1945. godine, no smrt vojvode prije dvije i pol godine ugrozila je jedinstvo kolekcije, jer je obitelj odlučila prodati slike kako bi podmirila dugove.

Iznos od 11,6 milijuna funti prikupili su Nacionalna galerija, Heritage Lottery Fund, Škotska vlada i National Art Collections Fund. Dio iznosa pokriven je u obliku porezne olakšice, što znači da vojvodina obitelj više ne mora rasprodati ostatak kolekcije. Slike će ostati na posudbi Nacionalnoj galeriji Škotske svakako još neko vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Liz Forgan, predsjednica Heritage Lottery Fund, izjavila je da nije bilo lako donijeti odluku o sufinanciranju, ali je Galerija obećala da će djelo biti dostupno ´najširoj javnosti na sve moguće načine´.

Brian Ivory, predsjednik Upravnog odbora Nacionalne galerije, izjavio je: ´Ova slika je jedna od ikona zapadne umjetnosti. To je prvo Tizianovo djelo koje je kupljeno za nacionalnu kolekciju, a postat će jedan od glavnih izložaka u našoj kolekciji rane renesanse´.

Glavni direktor Galerije, Sir Timothy Clifford, opisao je Veneru kao ´vrlo seksepilnu damu´ i izjavio da je ´vrlo zahvalan´ za pomoć lutrije. ´Tizianove Venere raspaljivale su maštu u 16. stoljeću i kao takve su ih i komentirali, a ova je zaista vrlo zavodljiva´, dodao je on.

Planira se da će slika biti ključno djelo velike izložbe venecijanske renesanse koja će se organizirati u novouređenoj Royal Scottish Academy (Kraljevskoj škotskoj akademiji) u ljeto 2004. Nacionalna galerija namjerava izlagati sliku i u okviru putujuće izložbe na temu prikaza ženske ljepote u različitim kulturama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara