Škotski sud ne priznaje Johnsonovu suspenziju britanskog parlamenta

Škotski sud ne priznaje Johnsonovu suspenziju britanskog parlamenta
Foto: EPA

NAJVIŠI škotski sud odlučio je da je odluka britanskog premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta nezakonita, no ona neće utjecati na odgodu početka novog zasjedanja za pet tjedana.

Parlament je prolongiran ili suspendiran jučer rano ujutro do ponedjeljka, 14. listopada, što je mjera za koju Johnsonovi protivnici kažu da joj je cilj spriječiti zastupnike da blokiraju Brexit bez dogovora 31. listopada.

Premijerov ured je najavio da će se žaliti na odluku škotskog suda.

"Razočarani smo današnjom odlukom i žalit ćemo se Vrhovnom sudu Velike Britanije", izjavio je Johnsonov glasnogovornik.

Odluka suda neće utjecati na suspenziju parlamenta

Odluka suda neće utjecati na suspenziju parlamenta zbog toga što škotski sud nije dao nikakvu naredbu da se suspenzija ukine uoči saslušanja pred Vrhovnim sudom u Londonu koje počinje idući utorak.

U obrazloženju presude koja je donesena jednoglasno piše kako suci vjeruju da je Johnsonova odluka motivirana "neopravdanom željom da se obuzda parlament".

Zastupnici bi se trebali vratiti u klupe 14. listopada kada će novu sjednicu otvoriti Kraljica i iznijeti vladin plan zakonodavnih aktivnosti. Britanija bi iz EU-a trebala izaći 31. listopada.

Skupinu od 75 škotskih zastupnika koji su za ostanak u EU-u i koji su podnijeli tužbu predvodi Joanne Cherry iz škotske Nacionalne stranke koja je nakon presude zatražila hitno sazivanje parlamenta.

Slična tužba nalazi se i pred Vrhovnim sudom, najvišem sudu u Ujedinjenom Kraljevstvu koji će o njoj raspravljati 17. rujna.

Pravosudne odluke u dvjema sličnim tužbama trebaju biti donesene u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara