Škrlec za Index: Borimo se protiv opasnog herbicida, a Hrvatska o tome nema stav

Škrlec za Index: Borimo se protiv opasnog herbicida, a Hrvatska o tome nema stav

Foto : Wikipedia, Screenshot: YouTube

ZASTUPNICI u Europskom parlamentu danas su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasovali o prigovoru na produljenje dozvole za glifosat u Europskoj uniji. Na kraju je izglasana neobvezujuća rezolucija, putem koje se Europsku komisiju pozvalo da ne produljuje dozvolu za kontroverzni herbicid na još 10 godina, već da poduzme sve potrebne mjere za postupnim prestankom korištenja potencijalno kancerogenog glifosata u roku pet godina.

Također, što se tiče korištenja glifosata u nepoljoprivredne svrhe na javnim površinama poput parkova i vrtova, europarlamentarci pozivaju na njegovu neposrednu zabranu već od 16. prosinca ove godine.

Index se za detalje ovog važnog slučaja obratio hrvatskom europarlamentarcu Davoru Škrlecu, članu političke grupacije europskih Zelenih i ESS-a.

Škrlec je za Index kazao kako je zadovoljan ishodom današnjeg glasanja.

"Danas smo na glasanju imali već drugu rezoluciju u zadnjih godinu dana. Prošle godine smo imali sličan postupak kad je Europska komisija pokrenula proces re-autorizacije glifosata i njegovog produženja korištenja za 10 godina. Još onda smo kao Zeleni ukazali da je mišljenje Agencije za sigurnost hrane i Agencije za kemikalije u suprotnosti s onim UN-ove Agencije za istraživanje raka, koja je utvrdila da su glifosati sigurno kancerogeni za životinje i potencijalno kancerogeni za ljude. 2016. godine je smo se rezolucijom izborili za to da se pokrene postupak ukidanja pretjeranog korištenja tih pesticida na poljoprivrednim površinama i da se ograniči njegovo korištenje na javnim površinama".

Monsanto zataškavao rezultate znanstvenih studija?

"Od tog glasanja je prošlo godinu dana. U međuvremenu je došlo do sudskog slučaja u Kaliforniji, gdje je 10.000 farmera pokrenulo sudski postupak protiv Monsanta, koji je glavni proizvođač glifosata. U tom procesu su na vidjelo došli dokumenti po kojima se vidi da je Monsanto zataškavao rezultate znanstvenih studija, a po kojima su glifosati opasni po ljudsko zdravlje i okoliš - i to dugoročno. Na tu temu smo imali saslušanje stručnjaka u Europskom parlamentu prije dva tjedna, stručnjaci su nam tumačili te dokumente koji su se pojavili u američkom procesu protiv Monsanta, a sam Monsanto je odbio sudjelovati u tom saslušanju.

Nakon što su se odbili pojaviti, predsjednik Europskog parlamenta zabranio je njihovim lobistima ulazak u Parlament, pošto nisu poštivali demokratsku proceduru u Uniji. Temeljem tih saznanja koja smo dobili na saslušanju, klubovi zastupnika Zelenih, Socijal-demokrata, Liberala i Ljevice, ukupno natpolovična većina u Europskom parlamentu, pokrenuli su inicijativu da se donese nova rezolucija, kojom bi se dala preporuka Komisiji i državama članicama da se ne razmatra autorizacija glifosata, čija uporaba ističe 31. prosinca ove godine, nego da se ide na prijelazni period u kojem treba postupno ukinuti korištenje i nadomjestiti glifosate drugim pesticidima ili integriranim sustavima upravlja poljoprivrednim zemljištem, koji ne uključuje isključivu uporabu pesticida u poljoprivredi.

Nekoliko opcija je tu u igri, sugestije prijelaznog razdoblja od 3 pa sve do 10 godina, koliko su predlagali EPP-ovci (op.a. europska politička obitelj HDZ-a). Svi amandmani koje je EPP predlagao, a koji su išli na korist autorizacije i obnavljanja dozvole za uporabu glifosata su pali na glasanju na plenarnoj sjednici. Izglasano je to da se zapravo sugerira Komisiji da se u idućih 5 godina potpuno prekine s korištenjem glifosata na poljoprivrednim površinama, a da se do 17. prosinca ove godine prekine korištenje glifosata na javnim zelenim površinama (npr. danas se uz pomoć glifosata uklanjaju korovi sa šumskim područja). Većina glasova je bila "za" taj prijedlog, ali to je neobvezujuća rezolucija za Komisiju. Ipak, to je važan dokument, jer pokazuje da postoji većina i suglasnost oko toga da tu sagu o glifosatima, koja traje preko 2 godine, treba okončati", kazao je Škrlec za Index.

Ipak, Škrlec naglašava kako će konačna odluka biti na državama članicama, koje za odluku moraju postići kvalificiranu većinu.

Odluka na ekspertima država članica

"Stalni odbor pri Europskoj komisiji, u kojemu su eksperti iz zemalja članica, u zadnjih godinu dana otkad je trebao donijeti odluku o ovom slučaju nije mogao postići potrebnu većinu.

Francuska je na primjer za to da se odmah prekine s uporabom glifosata, u debatu se uključio i sam predsjednik Macron, tražeći od francuskih ministarstava da poljoprivrednicima stave na raspolaganje pesticide koji nisu opasni za ljudsko zdravlje te da se glifosate odmah izbaci iz uporabe. Zemlje kao što su Njemačka, Nizozemska i Švedska su nešto blaže, nisu za trenutačni prekid uporabe, ali jesu za prelazno razdoblje praćeno izbacivanjem iz uporabe", kaže europarlamentarac.

Na pitanje o tome koja je bila pozicija Hrvatske vlade o produženju dozvole korištenja glifosata, Škrlec kaže kako je HDZ-ova vlada - nije imala.

Hrvatska govori jedno, radi drugo

"Hrvatska nažalost u skupinu zemalja koje nemaju izraženo mišljenje ili koje su glasale za autorizaciju. Oštro sam reagirao i prema Tolušiću i Romcu kada je došlo do toga, nedopustivo je da Vlada u javnosti govori kako će slijediti smjer zamjene glifosata i eventualnog prekida uporabe, a onda hrvatski stručnjaci koji nas predstavljaju glasaju za obnovu dozvole...

O ovom slučaju i Monsantu se na proljeće, kad je bilo to prvo glasanje, tek počinjalo pričati, ali u ovih zadnjih 6 mjeseci su upravo dokumenti koji su došli u javnost zbog slučaja u SAD-u jako pomogli da svi zastupnici u Europskom parlamentu diskreditiraju jednu europsku agenciju, i pokažu kako ona ne radi za interese građana, nego u interesu velikih kompanija poput Monsanta.

Podsjetimo, Bayer je pokrenuo proces spajanja s Monsantom, više od pola godine to traje. U 6. mjesecu su predali zahtjev, a mi se zalažemo za to da se zbog zaštite unutrašnjeg tržišta EU-a odbije to spajanje, jer smatramo da će to osigurati opstanak glifosata na tržištu, zakočiti istraživanje i razvoj nove generacije pesticida bazirane na biološkim sredstvima i neopasne po ljude i okolinu te da će doći do okrupnjavanja na tržištu, sve će se svesti na dvije-tri velike kompanije koje će to proizvoditi, a to će utjecati na cijenu proizvoda - plaćat ćemo preskupo nešto što je preotrovno, a zanemariti istraživanje koje nudi alternativu", upozorava Škrlec.

Za kraj smo hrvatskog europarlamentarca upitali kakve ishode očekuje po pitanju glasanja o obnovi dozvole za korištenje glifosata, a kakve kad je u pitanju predloženo spajanje Monsanta i Bayera.

Škrlec se pouzda u prevladavanje glasa razuma

Što se tiče glasanja i konačne odluke o glifosatima, ovo danas iz Europskog parlamenta je jasna poruka Komisiji i državama članicama da na tom stalnom odboru trebaju donijeti konačnu odluku da se ide u smjeru EP-a - da se u idućih 5 godina smanjuje upotreba glifosata sve do prestanka korištenja, uz ove varijante zabrane korištenja gdje su ljudi izloženi. Očekujemo da će razum prevladati u Komisiji, da će pristati na to. Već je zadnji prijedlog Komisije bio ublažen, predložili su da se skrati rok autorizacije. Smatram da prostor za pregovore postoji, da postoji prostor da se postigne dogovor i da se glifosati maknu iz upotrebe u interesu javnog zdravlja.

Što se pak tiče slučaja predloženog spajanja Monsanta i Bayera, europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager je oštra oko zaštite konkurentnosti na unutrašnjem tržištu Europske unije, tako da se i tu nadam će biti poslušan glas razuma, da će se spriječiti spajanje. Tri argumenta koja sam naveo gore govore da bi se takvim potezom narušila konkurencija, povećale cijene za krajnje korisnike, a potom i postiglo smanjivanje iznosa ulaganja za istraživanje i razvoj neopasnih pesticida.

Danas je poslana snažna poruka iz Europskog parlamenta, mi nismo "Zeleni" talibani, predlažemo razumnu opciju da se kemijska industrija može prilagoditi, da razvije nove preparate, a štetne makne s tržišta u roku od 5 godina i da se oni prestanu upotrebljavati. To je pružena ruka i "win-win" kombinacija koju bi druga strana trebala prihvatiti", zaključuje Škrlec u razgovoru za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara