Skroman zagrebački kirurg: Srca su bila razdvojena 2-3 mm, bilo je jednostavno

Skroman zagrebački kirurg: Srca su bila razdvojena 2-3 mm, bilo je jednostavno
Foto: Hina

DOKTOR Dražen Belina jedan je od kirurga koji su sudjelovali u povijesnoj operaciji za hrvatsku medicinu. Belina je jedan od stručnjaka koji je sudjelovao u 14-satnoj operaciji razdvajanja sijamskih blizanki koje se uspješno oporavljaju u KBC-u Zagreb. Iako javnost njega i kolege naziva herojima, on ističe kako je njegov posao bio jednostavan te da ga je uz pomoć kolega napravio bez problema.

"Srca su bila jako blizu pa su pozvali i mene u tim, ja sam kardijalni kirurg pa su me pozvali jer nisu znali hoće li biti problema prilikom odvajanja ta dva mala prekrasna srca. Hvala doktoru Luetiću koji je naš Zlatko Dalić i hvala što sam sudjelovao u toj reprezentaciji.

Pokazali smo da možemo, samo nas treba velika ujediniti. Ovo dvoje djece su velika sila koja nas je ujedinila. Rodila su se s jednakim srcem da bi se nekad tijekom vremena jedno srce počelo smanjivati, a drugo povećavati jer je jedna beba radila posao za drugu bebu. Došlo je i do zatajenja bubrega i sila nas je natjerala da se skupimo i da oformimo ovako prekrasnu reprezentaciju. Moj je posao bio vrlo jednostavan zato što su me naš dječji kardiolog i kolege s radiologije pripremile da ja znam da li ću ja uopće moći išta tu razdvojiti jer su donje strane prsne kosti bile spojene.

Međutim i na CT-u i na ultrazvuku, uz dvoje naših kolega koji nisu ovdje, ustanovili smo da su srca odvojena 2, 3 milimetra, i da ćemo mi najvjerojatnije to bez problema uspjeti napraviti. Moja cijela uloga u tome je trajala 15-ak minuta, kad smo to razdvojili onda je krenulo s razdvajanjem jetre i abdominalnih organa. Ja se svima ponovno zahvaljujem i ako budete ponovno formirali reprezentaciju, ja sam za!", rekao je dr. Dražen Belina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara