Skulptor Tijardović: Kako se Papa u Đakovu susreo sa "Svetim Ocem"

ZA POSJETA pape Ivana Pavla II. Đakovu posebno je zanimljiv bio njegov susret sa "Svetim Ocem", skulpturom visokom tri metra, koji su u hrastovu drvetu staru 500 godina, izradili Mato Tijardović, Siniša Tešankić, osnivači Ernestinovačke kolonije, i Ivica Matković iz Bogdanovaca.

Papinu skulpturu u drvetu radili smo mjesec dana i to su "bili posebni dani jer smo u svaki udarac dlijeta u drvo utkali svoje poštovanje i ljubav prema Svetome Ocu", priča Mato Tijardović, predsjednik Likovne udruge "Petra Smajića" u Ernestinovu. Skulptura se nalazi u biskupijskom dvorištu u Đakovu, a zanimljivo je bilo gledati kako ju je Sveti Otac za posjeta Đakovačkoj biskupiji promatrao, sjeo je ispred svoga visokog drvenog "lika", pomolio se i blagoslovio ga, kaže Tijardović.

Dodao je kako je drvo iz kojega je izrađena skulptura Svetoga Oca oko 500 godina bilo u rijeci Savi te da su stručnjaci procijenili starost hrasta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznati naivni skulptor Mato Tijardović kaže da je prije 25 godina pokojni đakovačko-srijemski biskup msgr. Ćiril Kos nosio Svetom Ocu na dar njegov reljef Isusove glave rađene u orahu.

U Papinu muzeju u Vatikanu nalazi se i moj rad, reljef Svetoga Oca Leopolda, a Sveti je Otac prije 20 godina blagoslovio u Rimu križ visok tri metra koji su na susret sa Svetim Ocem na Petrovu trgu donijeli mladi iz Hrvatske, rekao je Tijardović. Dodao je kako je taj križ obišao gotovo sve veće hrvatske župe, a sada se nalazi u Osijeku i bit će prenesen u Rim. Sva ta djela objavljena su u nekoliko svjetskih enciklopedija naivne umjetnosti.

Mato Tijardović je rekao kako za poznati ernestinovački park, u kojem se nalaze brojne drvene skulpture rađene u proteklih 30 godina Ernestinovačke kolonije, izrađuje "skulpturu u slavonskom hrastu koja će oslikati Papin pohod istočnoj Hrvatskoj".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara