Skup u povodu 40. godišnjice govora M. l. Kinga "I have a dream"

ČETRDESETA godišnjica poznatog govora "I have a dream" ("Sanjao sam...") Martina Luthera King, crnog branitelja ljudskih prava u SAD-u, bit će proslavljena u subotu mimohodom u središtu Washingtona.

Prema organizatorima, koji predstavljaju stotinjak udruga, nekoliko tisuća osoba trebalo bi doći iz čitave zemlje kako bi se prisjetilo emocijama ispunjenog govora koji je Martin Luther King održao 28. kolovoza 1963. godine pred 250.000 osoba.

"Sanjao sam da će jednog dana na brežuljcima crvene zemlje Georgije, sinovi bivših robova i sinovi bivših robovlasnika moći zajedno sjesti za stol bratstva", kazao je prije 40 godina King. On je godinu dana nakon tog govora dobio Nobelovu nagradu za mir.

Skup će se kao i 1963. godine održati pred Lincolnovim spomenikom u Washingtonu, a na njemu će biti nazočni i sin ubijenog crnog vođe, Martin Luther King III kao i njegova majka Coretta Scott King.

Organizatori skupa objavili su da će to biti prigoda za pokretanje velike mobilizacije crnog stanovništva pred početak kampanje za predsjedničke izbore u SAD-u.

Coretta Scott Kig u petak navečer će otvoriti spomen-ploču u znak sjećanja na njezina supruga kojeg je 4. travnja 1968. ubio bijelac James Earl Ray.

Ray je 1998. godine umro u zatvoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara