Skupina Hrvata i Slovenaca utajila 16 milijuna kuna na uvozu auta

Skupina Hrvata i Slovenaca utajila 16 milijuna kuna na uvozu auta
Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

USKOK JE u suradnji sa slovenskim tužiteljstvom i stručnjacima Ministarstva financija, nakon policijske prijave, pokrenuo istragu protiv šestero slovenskih i četvorice hrvatskih državljana koje tereti da su utajili preko 16 milijuna kuna PDV-a i poreza na motorna vozila prilikom uvoza najmanje 86 automobila.

U ukupnoj šteti 9,38 milijuna kuna, po tvrdnjama tužiteljstva, odlazi na PDV, a 6,79 milijuna kuna na posebni porez. Za još 85 tisuća kuna oštećen je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Osumnjičeno i pet tvrtki

Osumnjičenu desetoricu Slovenaca i Hrvata, ali i pet tvrtki, USKOK tereti da su se okupili u zločinačko udruženje zbog utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprava te pomaganja u utaji poreza ili carine.

"Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od prosinca 2016. godine do siječnja 2019. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih država članica Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza i drugih naknada prilikom uvoza i daljnje prodaje većeg broja novih i rabljenih osobnih vozila visoke klase iz država članica Europske unije u Hrvatsku", izvijestio je USKOK danas na svojim internetskim stranicama.

Dodaju da je u koordiniranoj akciji nadležnih hrvatskih i slovenskih tijela uhićeno ukupno 12 osoba, od čega četiri osobe u Hrvatskoj, a osam u Sloveniji te da su izvršene pretrage više poslovnih i drugih prostora "korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela".

USKOK je od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora protiv osmero okrivljenika, a predložili su i "privremene mjere osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara