skupština stomatologa: trenutno 400 nezaposlenih stomatologa

U Hrvatskoj je zaposleno oko 3700 stomatologa, nezaposlenih je 400, pri čemu je najnepovoljnija pokrivenost stomatolozima u pet slavonskih županija gdje je zaposleno 238 stomatologa, istaknuo je prof.dr. Željko Zubović, predsjednik Hrvatske stomatološke komore na današnjoj skupštini u Osijeku. L

Na dva stomatološka fakulteta, u Zagrebu i Rijeci, u ovom trenutku studira oko tisuću studenata, koji će, kaže, teško naći posao ne riješi li se problem zapošljavanja stomatologa kod privatnika.

Pritom država mora pomoći stimulativnim mjerama privatnicima, a "posebice se u problematiku zapošljavanja upravo u tih pet slavonskih županija, gdje je slaba pokrivenost, moraju uključiti lokalne zajednice, čiji cilj mora biti kvalitetna stomatološka zaštita stanovništva", kazao je Zubović.

Dodao je kako mnogo bogatije i razvijenije zemlje nemaju ni ne obrazuju tako veliki broj stomatologa kao Hrvatska. Primjerice Austrija ima 1900 stomatologa, pa kad se uspoređujemo i s drugim zemljama, primjerice Švicarskom, Njemačkom, onda možemo reći da imamo gotovo dvostruko više stomatologa, a da to ne odgovara oralnom zdravlju našega stanovništva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HSK je neopravdanom ocijenio ideju da se u Hrvatskoj osnuje privatni stomatološki fakultet, ne samo zbog velikoga broja stomatologa kojeg imamo, nego i zbog upitnosti kvalitetnih obrazovnih kadrova.

Prof. dr. Mladen Šlaj sa Stomatološkoga fakulteta u Zagrebu podsjetio je kako je osnovni cilj stomatološke struke prevencija bolesti zubi i edukacija stanovništva jer, kako je kazao, "najjeftiniji su vlastiti zubi". I u Hrvatskoj mora biti jasno da "porezni obveznici nisu dužni iz svog džepa plaćati tretman nekoga tko se nije brinuo za svoje zdravlje". Prof. Šlaj je istaknuo kako je većina privatnih stomatoloških ordinacija vrhunski opremljena te naglasio nužnost tehnološke i informatičke povezanosti svih u sustavu stomatološke zaštite.

Prije tri godine prihvaćen je strateški dokument o pravcima razvoja stomatološke djelatnosti u Republici Hrvatskoj koji je ugrađen u dokument Vlade RH "Strategija razvoja Republike Hrvatske" kao osnovica našega puta prema europskoj zajednici, zaključio je predsjednik HSK-a prof.dr. Željko Zubović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara