Slavonac osuđen zbog pjevanja bećarca policajki

Slavonac osuđen zbog pjevanja bećarca policajki
Foto: Pixsell/Davor Javorovic

BRANIMIR Čolaković proglašen je krivim zbog pjevanja bećarca policajki i morat će platiti 2 tisuće kuna kazne.

Podsjetimo, Čolaković, član HKUD-a Valpovo, optužen je da je na Ljetu valpovačkom 2015. godine bećarcem omalovažavao i diskriminirao policijsku službenicu.

Prije tri godine Čolaković je oslobođen optužbi, ali suđenje se ovih dana ponavlja jer je na sudu prihvaćena žalba Policijske uprave osječko-baranjske, odnosno Policijske postaje Belišće na oslobađajuću presudu zbog "pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja".

"Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi"

Čolaković je, naime, prije gotovo tri i pol godine zaradio prekršajnu prijavu zbog pjevanja bećarca na manifestaciji Ljeto valpovačko. Konkretno, problematičan je bio stih upućen policajki: "Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi."

Prije nekoliko dana je na Prekršajnom sudu u Valpovu održano ročište na ponovljenom suđenju Čolakoviću, koji je optužen po Zakonu o ravnopravnosti spolova i prijeti mu nezanemariva novčana kazna.

Podsjetimo, članak 31 Zakona o ravnopravnosti spolova kaže: Tko s ciljem prouzročenja straha drugoga ili stvaranja neprijateljskom, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u spolu, bračnom ili obiteljskom statusu ili spolnoj orijentaciji povrijedi njegovo dostojanstvo, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 5,000 do 30,000 kuna.

Treba li u demokratskim državama suditi ljudima zbog pjesama koje pjevaju?

Ovaj slučaj izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama. Mnogi smatraju da su bećarci zabavni i duhoviti, dok drugi ističu da se radi o očitom primjeru vrijeđanja službene osobe. I zaista, da je sporni stih Slavonac izrekao policajki, umjesto da ga je otpjevao, gotovo da nema nikakve sumnje da bi bio osuđen za vrijeđanje službene osobe.

Ima, naravno, i onih koji smatraju da je dotični bećarac krajnje neduhovit, ali da je to ujedno i njegov jedini krimen. Naime, suđenje ljudima zbog pjesama se u državama koje drže do slobode govora i izražavanja smatra, blago rečeno, neprimjerenim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara