Slike koje šalje Opportunity za geologe su "Sveti gral"

FOTOGRAFIJE s Marsove površine za geologe su "Sveti gral", kažu vodeći ljudi NASA-ine misije na Crveni planet.

U priopćenju Jet propulsion laboratoryja u Pasadeni dužnosnici još kažu da ostvaruju napredak u dijagnosticiranju i rješavanju problema Spirita, robota-sonde koji se početkom siječnja spustio na Mars, ali da još ne mogu reći hoće li Spirit ponovno normalno funkcionirati.

"Ovo je pravi Sveti gral za geologe koji će moći vidjeti to nevjerojatno stijenje", kaže Jim Bell, glavni stručnjak za kamere. "Stiže još mnogo toga. Ne možemo biti sretniji i uzbuđeniji zbog toga što vidimo na tom nevjerojatnom mjestu (na koje je sletio Opportunity)".

Steve Squyres, glavni znanstvenik misije, sa sveučilišta Cornell, kaže da stručnjaci već pokušavaju odrediti kamo da se sad krene.

"Ima mnogo zanimljivih mjesta, potencijalnih kratera prema kojima možemo krenuti iz ovoga u kojem se nalazimo".

Prve slike glatke crvene površine stigle su u Jet Propulsion Laboratory oko četiri sata nakon što je rover Opportunity u subotu kasno navečer sletio oko 6.600 milja od zasad onesposobljenoga blizanca Spirita.

"Ushićen sam, zadivljen. Ponesen sam. Opportunity je sletio u stran i bizaran kraj", rekao je glavni znanstvenik cijeloga projekta Steven Squyres. "Još ne znam što to gledamo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Slike su me oborile s nogu. To sigurno još nismo vidjeli", kaže zamjenik voditelja projekta Richard Cook.

Opportunity je u Marsovu atmosferu uletio brzinom većom od 12 tisuća milja na sat i šest minuta poslije sletio na Mars umotan u zaštitne zračne jastuke. Znanstvenici procjenjuju da je na Marsovu površinu udario silom usporedivom s dvjema ili trima Zemljinim gravitacijama, a projektiran je tako da može podnijeti i do 40 G.

Robot-sonda sa šest kotača sletjela je u Meridiani Planum. Tu dolinu znanstvenici smatraju najglađim i najravnijim dijelom Marsa. Opportunity je sad 6600 milja, gotovo na suprotnoj strani Marsa od Spirita koji je sletio 3. siječnja.

Početna analiza dobivenih slika pokazuje da je Opportunity sletio u plitak krater promjera oko 25 metara.

Opportunity bi iz kratera u kojem je sad mogao izaći za desetak dana do dva tjedna, kaže vođa misije, Arthur Amador. Među ostalim odredištima spominju se jedan veći krater, promjera dvjestotinjak metara, udaljen oko kilometar.

Spirit, sonda blizanac Opportunityja od prošle srijede ima problema, a stručnjaci sad vjeruju da je zakazao softver koji upravlja memorijom robota, kaže voditelj projekta Pete Theisinger. Među drugim mogućim krivcima spominju se hardverski problemi i sunčeva radijacija.

NASA je lansirala dva robota-sonde da bi udvostručila izglede za uspješno slijetanje na Mars. Oba imaju iste spomen-ploče u počast sedmero astronauta koji su prije gotovo godinu dana poginuli pri slijetanju space-shuttlea Columbia, kaže Jim Jim Erickson, voditelj misije Opportunityja.

Od nedjelje ujutro na marsu ili u Marsovoj orbiti rekordnih je pet svemirskih letjelica: osim Spirita i Opportunityja, ondje su još dva NSA-ina satelita i satelit Europske svemirske agencije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara