Sliškov šogor na suđenju Jelaviću: Zagorec mi je rekao da je ubojstvo naručio Petrač

Tekst: I.M.
Foto: Arhiva

MIJO KOVČO, šogor ubijenog Vjeke Sliška, u svom je svjedočenju na Županijskom sudu u Zagrebu rekao kako je od generala Vladimira Zagorca, kad su se prije tri godine sastali u Beču, doznao da je ubojstvo Sliška "naručio i platio" Hrvoje Petrač.

Nikici Jelaviću se, podsjetimo, sudi zbog pokušaja ubojstva Jurja Dodića i Vjeke Sliška 1995. godine na Maksimirskoj, zbog pokušaja ubojstva Ivice Bertića i Sliška na Cvjetnom trgu 1999. godine te ubojstva slučajnog prolaznika Zorana Dominija. Jelavić je na ročištu održanom sredinom travnja ove godine na Županijskom sudu u Zagrebu izjavio kako se ne osjeća krivim ni za ubojstvo Dominija, ni za pokušaje ubojstva Sliška, Dodića i Bertića.

Ovo je već treće suđenje u tom slučaju jer je Vrhovni sud prošle godine ukinuo oslobađajuću presudu te zatražio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem. Vrhovni sud je odbacio prvostupanjsku presudu jer je ocijenio kako je sudsko vijeće preuranjeno prihvatilo Jelavićev alibi da je u noći kada je ubijen vlasnik videoteke na Cvjetnom trgu Zoran Domini, Jelavić na benzinskoj postaji platio gorivo. Zbog toga on, navodno, nije mogao biti na Cvjetnom trgu.

Nakon drugog suđenja 2007. godine Jelavić je dočekao još jednu oslobađajuću presudu koja je prošle godine ukinuta odlukom Vrhovnog suda koji je zatražio ponavljanje postupka. U obrazloženju takvog zahtjeva Vrhovni sud je naveo pogrešno utvrđene činjenice i olako prihvaćanje Jelavićeva alibija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara