PANIKA SE ŠIRI SVIJETOM Slom burze u New Yorku potopio tržišta u Europi i Aziji

PANIKA SE ŠIRI SVIJETOM Slom burze u New Yorku potopio tržišta u Europi i Aziji

Foto: Getty

NA europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica oštro pale, prateći silaznu putanju indeksa na Wall Streetu i ostalim svjetskim tržištima, jer se ulagači plaše jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa.

>> Što se to jučer dogodilo s američkom burzom, prijeti li svijetu nova velika kriza?

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:45 sati u minusu 2,6 posto, skliznuvši sedmi trgovinski dan zaredom.


 
Londonski FTSE indeks bio je oko 9:45 sati na gubitku 1,95 posto, na 7.192 boda, dok je pariški CAC skliznuo 1,85 posto, na 5.185 bodova, a frankfurtski DAX 2,05 posto, na 12.434 boda.

Europske burze uzdrmao je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni pad od kolovoza 2011., kada je na tržištima vladala panika zbog dužničke krize u eurozoni i smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a.

Terminski S&P 500 indeks i jutros je u minusu, oko 3 posto, što znači da bi i u utorak na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica mogle dodatno oštro pasti.

Jučer je u jednom trenutku Dow Jones indeks bio u minusu više od 6 posto ili gotovo 1.600 bodova, što je njegov najveći bodovni pad u jednom danu u povijesti.

Pad i na Zagrebačkoj burzi

Zagrebačka burza jutros je također pod pritiskom negativnih vijesti sa stranih tržišta. Indeks CROBEX u 10:14 bio je na 1.830,83 boda, što je pad od 2,97 posto u odnosu na jučerašnje trgovanje.

Najveći gubitnik je dionica Tehnike koja je pala za 12,14 posto, na 181 kunu. Dvoznamenkasti gubitnik je i Ledo koji je pao za 11,47 posto na 332,00 kune.

U jutrošnjem trgovanju ostvaren je solidan promet od 6,02 milijuna kuna, a najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere kojom je ostvaren promet od 1,9 milijuna kuna, uz pad cijene od 3,04 posto, te je posljednja cijena u 10:14 sati bila 41,30 kuna.

Svjetske burze godinama su snažno rasle, do povijesnih razina

Svjetske su burze godinama snažno rasle, pri čemu su na Wall Streetu i mnogim drugim tržištima indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti, zahvaljujući stabilnom rastu svjetskog gospodarstva, niskoj cijeni novca i rastu zarada kompanija.

S obzirom na dugotrajan rast tržišta, korekcija cijena dionica bila je očekivana, a potaknuli su je u petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu.

A to bi moglo potaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka središnja banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata.

Procjenjuje se i da će Europska središnja banka (ECB) do kraja godine ukinuti poticajne monetarne mjere, a sve to potiče rast prinosa na obveznice.

Prinosi na obveznice rastu

Zbog toga su jutros prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dodatno porasli na 2,88 posto, novu najvišu razinu u četiri godine, dok su se na kraju prošle godine kretali oko 2,41 posto.

A viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9:45 sati bio na gubitku 3,4 posto, što je njegov najveći dnevni pad u više od godinu i pol dana.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 4,1 posto, na 21.610 bodova, što je njegov najveći dnevni gubitak od polovice 2016. godine.

Želite li pratiti razvoj ove vijesti i dobivati informaciju iste sekunde kad se dogodi važan update? Instalirajte aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag "burza".

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara