slovaci u josipovcu punitovačkom sve svete slave po starom običaju

Stanovnici Josipovca Punitovačkog i ove godine Sve svete proslavljaju po starom slovačkom običaju, koji su donijeli iz negdašnje domovine, paleći na ulicama vatre na kojima peku blagdansku večeru. L

Staro je vjerovanje josipovačkih Slovaka da su iskre iz tih vatri duše, koje tako oslobođene idu u nebo.

Svake godine za Sve svete Josipovčani s prvim mrakom, nakon obilaska grobova svojih pokojnika i mise, po čitavom selu lože velike ulične vatre i na njima peku odojke i janjce, a mlađi piliće ili kuniće.

"Koliko iskrica, toliko slobodnih dušica", kaže Josip Štenc, inače predsjednik Vijeća nacionalnih manjina Općine Punitovci, pred čijom kućom je također gorjela jedna od petnaestak vatri zapaljenih večeras u Josipovcu.

Prema riječima potpredsjednika Matice slovačke iz Saveza Slovaka u Hrvatskoj Josipa Kvasnovskog, koji također nikad ne propušta josipovački običaj na Sve svete, tog se starog običaja Josipovčani drže bez iznimke. Čak ni u vrijeme komunizma, kad su ga tadašnje vlasti pokušale braniti, nije prošla niti jedna godina bez vatri.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije je bio običaj za Sve svete u selu naložiti samo jednu veliku vatru ispred crkve. Osim mesa pekle su se bundeve turkinje i misirače. No, kroz godine od te prakse se odustalo, pa se danas vatre lože po cijelom selu", kaže Kvasnovski.

Stari Josipovčani pričaju kako su nekada seoska djeca morala na počinak u trenutku kad su stariji počeli lopatama udarati po vatri, a ona iskrila. Nakon odlaska djece na spavanje, stariji su pričali strašne priče o mrtvima. Iako je zadnjih godina običaj doživio neke promjene, Josipovčani su mu ostali vjerni, i kažu, jedini su Slovaci u Hrvatskoj koji ga njeguju.

Druženje uz vatru i bogat blagdanski stol u pravilu traje do ponoći, odnosno Dušnog dana, koji se u Josipovcu Punitovačkom svetkuje kao u drugdje.

U Josipovcu Punitovačkom, pripadnici slovačke nacionalne zajednice čine više od 90 posto stanovnika. Blagdan Svih svetih slave po običaju koji su njihovi preci prije više od 120 godina donijeli iz stare domovine, odakle ih je u Đakovštinu doveo biskup Josip Juraj Strossmayer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara