Slovačka ostaje pri cilju uvođenja eura u 2009.

SLOVAČKI ministar financija izjavio je u ponedjeljak da će ponuditi ostavku ako njegova zemlja ne uspije ostvariti ciljano uvođenje eura do 2009., prenosi londonski dnevnik Financial Times (FT).

"Moja osobna odgovornost jest ispuniti obveze vezane uz usvajanje eura", kazao je Jan Pociatek u intervjuu za FT, ublaživši bojazni da bi nova ljevičarska vlada izabrana u lipnju mogla odgoditi uvođenje jedinstvene europske valute.

Pociatek je kazao da je njegov glavni prioritet održati manjak u slovačkom proračunu ispod maastrichtskog limita od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). "Svaka ekstra potrošnja treba biti ostvarena kroz ekstra gospodarski rast i smanjenje državne potrošnje", rekao je Pociatek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovačka se nada biti prva od zemalja Višegradske četvorke koja će se priključiti eurozoni. Očekuje se da će Mađarska i Češka odgoditi svoje planove o ulasku u eurozonu do 2011. a preostala iz Višegradske četvorke, Poljska, jedina je od 10 novih zemalja članica koja tek treba odrediti datum za priključenje eurozoni.

Slovenija će biti prva od novih zemalja članica Europske unije koja će uvesti euro u siječnju iduće godine. Sve zemlje članice EU-a, uz iznimku Velike Britanije i Danske, zakonom su obvezane usvojiti euro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara