Slovački parlament želi zabranu predizbornih anketa, predsjednica stavila veto

Slovački parlament želi zabranu predizbornih anketa, predsjednica stavila veto
Foto: EPA

SLOVAČKA predsjednica Zuzana Čaputova stavila je veto na novi prijedlog zakona o produljenju zabrane za objavu rezultata ispitivanja javnog mnijenja do 50 dana prije izbora i obećala da će ga pokušati osporiti na ustavnom sudu ako parlament poništi njezin veto.

Prijedlog zakona, koji je parlament usvojio prošli tjedan, uvodi treći najdulji moratorij na svijetu na objavu rezultata anketa nakon Kameruna i Tunisa, objašnjava Slovačka akademija znanosti, produljivši ga s 14 dana.

Misli da zakon krši ustav

Prijedlog zakona usvojen je uoči izbora 29. veljače iduće godine, uz potporu vladajuće ljevičarske stranke Smer, njezinog mlađeg koalicijskog partnera Slovačke nacionalne stranke (SNS) i oporbene krajnje desne Narodne stranke-Naša Slovačka.

"Mislim da zakon krši pravo na informaciju koju jamči ustav i ograničava političko natjecanje", kazala je Čaputova novinarima.

"Ako parlament poništi moj veto, iskoristit ću svoje pravo na žalbu ustavnom sudu i zatražiti od suda da zamrzne njegovo stupanje na snagu" do konačne presude. 

Predsjedničin veto može se poništiti glasovima 76 zastupnika, što je obična većina od ukupno 150 zastupnika.

Autori prijedloga zakona, Smer i SNS, ističu da njime žele zaštititi birače od dezinformiranja kako bi svoje odluke mogli temeljiti na stranačkim programima i aktivnostima.

Druga izmjena ove godine

Prijedlog zakona ne zabranjuje strankama da same naručuju ankete, ali njihove rezultate ne smiju objavljivati javnosti.

Smer, na vlasti gotovo u kontinuitetu od 2006., favorit je za izbore iduće godine unatoč tome što je doživio nekoliko izbornih poraza od 2018. kada je ubijen istraživački novinar Jan Kučiak sa zaručnicom, što je izazvalo masovne prosvjede i dovelo do smjene premijera Roberta Fica.

Ovo je druga izmjena izbornih pravila ove godine.

Vlada je u lipnju uvela i ograničenje za privatne donacije političkim strankama, što po kritičarima pogoduje etabliranim strankama koje dobivaju državne subvencije na osnovi glasova osvojenih na prethodnim izborima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara