Slovenac izumio novi način za povećanje kvalitete maslinovog ulja

Slovenac izumio novi način za povećanje kvalitete maslinovog ulja
Foto: Pixsell/Dusko Jaramaz

SLOVENSKI maslinar iz Izole uspio je patentirati nov način prešanja maslina bez njihova zagrijavanja, što rezultira većom trajnošću ulja i većim sadržajem antioksidansa.

Riječ je o novom sustavu prešanja i prerade maslina koji se razlikuje od klasičnog načina hladnog prešanja pri kojem se ulje zagrijava do 27 Celzijevih stupnjeva, kazao je na konferenciji za novinare izolski maslinar Beno Bajda, vlasnik ekološke uljare Torkla, kojemu je u razvoju sustava prešanja pomagao elektroničar Milenko Sekulič.

Kako je objasnio, osnovna ideja od koje je krenuo prije nekoliko godina bila je da se u preradi maslina molekule maslinova ulja iz samih stanica izdvajaju pomoću ultrazvuka i bez zagrijavanja.

Bez termičke obrade

Nakon što je nova tehnologija razvijena, primijenio ju je u svojoj uljari, a sada i patentirao pri slovenskom uredu za patente i inovacije pa će je moći koristiti i drugi.

"Nakon pet godina rada, uspjeli smo na prešu za masline instalirati posebne elemente koji proizvode ultrazvuk. To omogućuje otvaranje opni stanica, a time i odvajanje molekula ulja od ostalog dijela mase pa je u našem ulju 30 posto antioksidansa više nego u ulju dobivenom klasičnim načinom hladnog prešanja", kazao je Bajda.

Prema njegovim riječima, to znači da više nije potrebna termička obrada maslina, postotak antioksidansa u ulju je znatno veći, a time i kvaliteta ulja. Uz to, postupak prerade maslina u ulje skraćuje se za 15 minuta, a ulje je trajnije i dulje održava svoja svojstva, kazao je Bajda.

Pravo patenta

Ovih dana uspio je dobiti pravo patenta na novu tehnologiju od slovenskog ureda za patente, a u tijeku je i postupak testiranja i provjere nove tehnologije na međunarodnoj razini.

Bajda kaže da svoje inovativno i zdravije maslinovo ulje sada prodaje ljekarnama i specijaliziranim eko-trgovinama.

Trenutačno proizvodi oko dvije tone takvog ulja, čija je cijena samo malo viša od cijene klasičnog ulja dobivenog tehnologijom hladnog prešanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara