Slovenci 9. veljače izlaze na referendum o EU-u i NATO-u

SLOVENCI će o ulasku svoje države u Europsku uniju i NATO glasovati na jedinstvenom referendumu koji bi se trebao održati 9. veljače, a imao bi savjetodavni, a ne obvezujući značaj.

Takav je zaključak u ponedjeljak na zatvorenom sastanku dalo koordinacijsko tijelo za eurointegracije u kojemu su uz vodeće predstavnike Ropove vlade članovi vodećih parlamentarnih odbora, a stranke i parlament moraju se o tom prijedlogu očitovati do srijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Parlament naime do tada mora raspisati referendum jer od njegova raspisivanja do izvedbe mora proteći najmanje 30 dana. Predsjednik parlamenta Borut Pahor izjavio je da će referendum o ulasku u euroatlantske integracije, iako nema obvezujući zakonski značaj, biti u svakom slučaju obvezujući za slovensku politiku.

Prema svim dosadašnjim ispitivanjima javnog mišljenja Slovenci su skloniji ulasku svoje države u EU i za to se opredjeljuje više od 60 posto birača, dok je uspjeh referenduma o NATO savezu upitniji jer je za učlanjenje u najmoćniju vojno-političku organizaciju oko 50 posto ispitanika.

Slovenska vlada namjerava u vremenu preostalom do referenduma pokrenuti zahtjevan projekt informiranja kojim će građane obavijestiti o koristi i prednostima ulaska u obje integracije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara