Slovenci "brane" vinjete

NAKON što je revoltirani austrijski Europarlamentarac Reinhard Rack, na nedavnoj sjednici Europskog parlamenta slovenskom državnom tajniku Janezu Lenarčiću postavio pitanje o spornim polugodišnjim vinjetama koje Slovenija uvodi od 1. srpnja, u Sloveniji odgovaraju kako njihove vinjete ne krše zakone EU-a.

Brojni Austrijanci, ali i državljani ostalih zemalja koje graniče sa Slovenijom, proteklih tjedana negoduju zbog odluke slovenskog parlamenta koji je odbio uz jednogodišnju (55 eura) i polugodišnju (35 eura), uvesti i vinjetu koja bi vrijedila kraće, a samim time bi i trebala biti jeftinija.

Rack je tako od Lenarčića htio čuti pojašnjenje zbog čega je Slovenija uvela "diskriminirajuće" vinjete koje vrijede pola godine i koje su vrlo skupe za one koji godišnje prođu samo jednom ili dva puta kroz Sloveniju. Lenarčić je odgovor izbjegao rekavši da na sjednici Europskog parlamenta nazoči kao predstavnika Vijeća EU.

Zastupnik Rack nije prvi i jedini koji posljednjih dana negoduje zbog slovenskih vinjeta. Brojne austrijske medijske kuće u utorak su objavile priloge o kontroverznim vinjetama koje će se od 1. srpnja plaćati u Sloveniji i iznimno visokim kaznama za one koji će biti uhvaćeni u "švercu" odnosno pokušaju da se slovenskim autocestama voze bez vinjeta. Austrijanci, koji kroz Sloveniju putuju na Jadransko more, polugodišnje vinjete drže diskriminirajućim te pozivaju Sloveniju da uvede jeftinije vinjete.

Sloveniju treba "privesti k pameti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenci pak odgovaraju da njihove vinjete ne krše nikakve europske propise niti zakone, a Damijan Križnik iz slovenskog ministarstva prometa navodi kako je, što se toga ministarstva tiče, "priča o vinjetama završena, odluke su prihvaćene i o tome je sve poznato", prenosi RTV Slovenije. Križnik je također rekao da pritužbe europskih auto-klubova ne mogu utjecati na donesene odluke, jer je odluka o cijenama naplate cestarina "stvar o kojoj svaka država sama odlučuje", a to je, ističe Križnik, potvrdio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Činjenicu da Slovenija nije uvela desetodnevne vinjete pravda time što je Austrija takve vinjete uvela tek nakon pritiska Austrijanaca, dok u Sloveniji, nakon što je objavljeno koliko će vinjete koštati, nije bilo zahtjeva niti pritisaka u smislu uvođenja vinjeta kraće vrijednosti.

U udruženju europskih auto-klubova pak smatraju da obavezna kupovina polugodišnjih vinjeta u iznosu od 35 eura (godišnje vinjete koje koštaju 55 eura moći će se kupiti tek 2009.) predstavlja kršenje temeljnih europskih pravila i načela jednakosti. Također, drže da je ograničavanje mogućnosti izbora između vremenski ograničenih vinjeta "nepravedna metoda" zbog čega bi se u interesu korisnika morala odazvati i Europska komisija i Sloveniju bi trebala "privesti k pameti".

Prema procjenama, slovenska će država za tiskanje vinjeta izdvojiti 995.040 eura, a osim godišnjih i polugodišnjih prodavat će se i vinjete za motocikle koje će koštati 27.5 eura. Ukoliko policija uhvati vozača bez vinjete, isti će biti kažnjen sa 600 eura, a vozač će na mjestu gdje će bude moguće kupiti vinjetu biti izbačen iz prometa. Ukoliko vozač odbije kupiti vinjetu, "vinjetni policajac" mu na automobil može staviti tehničku napravu koja će mu onemogućiti daljnu vožnju, piše RTV Slovenije.

I.K.
Foto: Index arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara